Няма да се удължава учебната година, потвърдиха датите на матурите

Няма да се удължава учебната година, потвърдиха датите на матурите - E-Burgas.com
news.bg

Преди близо 10 дни анонсирахме варианти за завършване на учебната година, обсъдихме ги, постигнахме солиден консенсус и с учителите, и с родителите, и с Националния оперативен щаб, че учебната година трябва да приключи неприсъствено в електронна среда, а учениците да се върнат за най-важните изпити – тези след 7 клас и държавните зрелостни изпити. Това съобщи преди малко на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев.

Няма да се удължава учебното време за нито един от класовете. Лятото, ако епидемиологичната ситуация позволява, ще се проведат присъствено или частично присъствено част от дейностите за преодоляване на образователни трудности, което ще бъде вариантът за диференцирано отучване за тези, които не са били ефективно включени или изобщо не са били включени в електронното обучение, допълни министър Вълчев, който подчерта, че няма нужда от общо удължаване на учебната година.

Матурите и националното външно оценяване ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. Няма да има струпване на ученици, учители и родители, каза още той.

Всяко присъствие на малолетни и непълнолетни ученици в училищата ще става със съгласието на родителя.

Избрахме учениците да се върнат за най-важните дейности, които не могат да се проведат в електронна среда, за най-чувствителните изпити, посочи министърът.

Датите на държавните зрелостни изпити ще бъдат 1 и 3 юни - 12 закъснение от първоначално обявените дати. Началото е 9 часа.

Свидетелствата за завършване на училищно образование ще се забавят само с 4 дни, което ще позволи кандидатстването във висшите училища в страната и в чужбина, увери Вълчев./ БНР

Свързани статии
Вече е ясно как ще изглежда новият корпус на училището в Сарафово Извършиха безплатни очни прегледи на поморийските първокласници Откриха новия учебен корпус и физкултурен салон на най-старото бургаско училище (Снимки) Коджакафалията подари на учениците си Център за космически изследвания за рождения си ден (Снимки) Близо 300 деца прекрачиха прага на науката за първи път в Несебър Криза на класни стаи в Сарафово, частна къща поема ученици Пожар лумна в пловдивско училище, персоналът се самоевакуира Община Бургас търси да назначи училищни лекари Започва кандидатстването в училищата след 7 клас МОН с важни разяснения преди националните изпити по български език и математика
Тагове
училище матури изпити клас красимир вълчев
Коментари

Още от последните новини