НЦЗП: Пикът на лятната ковид вълна ще е през август

НЦЗП: Пикът на лятната ковид вълна ще е през август - E-Burgas.com

Теоретично пикът на лятната вълна на коронавируса в България се очаква през август. След това около месец и половина ще е нужен отново стойностите да паднат. Това прогнозира пред bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Още в средата на юни в Европа се отчиташе заболяемост над 920 на 100 000 на 14-дневна база. Към момента вече гони 1000. При нас все още тя е около 100. На фона на това има единични страни като Гърция, които са с доста по-висока заболяемост", коментира Христова.

По думите ѝ хубавото е, че този пети подвариант на варианта "Омикрон" си запазва способността да предизвика не толкова тежки заболявания. Проф. Христова каза още, че няма съществено натоварване на здравната система в Западна Европа, така че това не се очаква и за нашата страна. Заболяването минава по-леко. За това помага и натрупаният ни имунитет.

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
ковид пик
Коментари

Още от последните новини