На детска градина през седмица, ако има много желаещи

На детска градина през седмица, ако има много желаещи - E-Burgas.com

До дни трябва да стане ясно кога ще отворят детските градини и за колко деца ще има място в тях предаде "Нова". Здравните власти вече съобщиха, че децата в група ще бъдат двойно по-малко от обикновено - не повече от 10-12.

Родителите вече попълват онлайн анкети с отговор на въпроса: „Ще пуснете ли децата си, когато отворят градините?”. Ако се окаже, че желаещите са повече от предвидените места, е възможно посещенията да са на смени - през седмица.

За здравния контрол се разчита основно на съвестта на родителите. Децата няма да минават през медицински изследвания, за да не се образуват опашки пред кабинетите и лабораториите. Всяка сутрин на входа ще бъдат връщани децата с видими симптоми на заболяване. На случаен принцип ще бъдат тествани за коронавирус и част от учителите. В случай на положителна проба, под карантина ще бъде поставяна цялата градина.

Официално от днес заработиха детските кухни. Те са 75 на територията на столицата и приготвят меню за над 5 000 деца. Всички служители вече са минали през тестове за коронавирус. Не е установен нито един заразен, а помещенията, в които се приготвя храната, са дезинфекцирани.

„Преди да отворим, яслата и раздавателният пункт бяха основно почистени и дезинфекцирани. Закупили сме предпазни маски и шлемове за персонала, ръкавици и дезинфектанти. Целият персонал премина през бързи тестове и всички те са отрицателни”, обясни директорът на 35-а детска ясла Росица Стоянова.

Коментари

Още от последните новини