Министър Вълчев: Няма да има нулева година, на училище през лятото е последен вариант

Министър Вълчев: Няма да има нулева година, на училище през лятото е последен вариант - E-Burgas.com

"Няма да има нулева година, удължаването на учебната година за сметка на лятната ваканция е последен вариант". Това заяви пред БТВ министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Не е изключен вариант да се учи през юли, макар че тогава температурите са по-високи и не е удачно. Не е обсъждано и удължаване на коледната ваканцията. Няма да има проблем да отпадне материал за външното оценяване. Всички сме в трудна ситуация, нямаме лесни решения, подкрепям всяко едно решение на училищата да преминат в обучение в електронна среда. Не можем да си позволим да затворим образователната система за 6 месеца", изтъкна Вълчев.

5 170 деца и 2401 педагози са поставени под карантина. Около 45% от училищата са на дистанционно обучение. Около 40% от учениците са онлайн след решение на областните щабове, а 5% учат дистанционно с разрешение на просветния министър. Той посочи, че това, което се случва в образователната система е функция от общата ситуация в страната. "В 7 области натискът върху здравната система е най-голям и се взе решение учениците между 6 и 12 клас да не учат присъствено", обясни Вълчев. Той даде да се разбере, че няма никакви политически съображения в затварянето на училищата. “Следващата седмица ще обсъдим и задължителното носене на маски в клас. Аз съм по-скоро „за” при тези ученици над 4-и клас. Съжалявам, че не мога да говоря с всички учители и още по-малко с всички родители, но опитваме да се вслушваме доколкото можем във всяко мнение”, категоричен бе министърът.

Според Вълчев до Коледа в големите градове учениците ще могат да се върнат в класните стаи с графици, защото при тях ще се съберат 5-6 седмици дистанционно обучение. "Няма модел, при който да няма негативи. Локалното диференцирано решение е най-правилно. За 3 седмици няма за изчезне вирусът, ако направим пълен локдаун. Трябва да се ходи на училище, колкото ситуацията позволява. Не може до март да не ходят на училище едни и същи ученици.”, смята той. Вълчев призова всички да спазват мерките и е убеден, че с промяната с по-високата степен на спазване на мерките, да се отрази благоприятно за по-голям учебен процес. По информация на Асоциация "Родители" и Института за изследвания в образованието стана ясно, че 47% от родителите искат изцяло присъствено обучение за децата си. А пък близо 80% от учителите искат изцяло е-обучение.

 

Свързани статии
Слушаме и гласуваме за "Бургас и морето" онлайн Немската гимназия избра преподавател и ученик на годината (Снимки) Английската гимназия ще открие учебната година с нови паралелки Започнаха усилени ремонти в Немската гимназия (Снимки) Прогрес в Морското: Учениците ще се обучават в базата на Южнобългарския морски център Димитър Николов за юбилея на математическата: Вие сте престиж за Бургас! Община Бургас търси училищни лекари, дава 1350 лв. заплата Онлайн разводите възможни и след пандемията Бойко Борисов: Възнамеряваме големите ученици да се върнат в клас след 31 януари Учениците от 5 до 12 клас остават на дистанционно обучение и този месец
Тагове
красимир вълчев училище онлайн
Коментари

Още от последните новини