Милион и половина българи планират море по нашето Черноморие

Милион и половина българи планират море по нашето Черноморие - E-Burgas.com

1,4 милиона души, или 25%, са отложили планирано пътуване или почивка в България в последната година. 1,2 милиона пък са отложили планове за чужбина. Това показват данните от проучване на „Галъп интернешънъл“ съвместно с туристическата индустрия, публикувани във frognews.bg.

Равносметката е за последните 12 месеца, белязани от пандемията от коронавирус у нас.

От тези 25%, отложили пътуванията си, близо 500 000 са онези, които са отложили и повече от едно пътуване или почивка.

Близо половината от планиращите някакво пътуване или почивка в чужбина в идните месеци биха го отложили, ако ситуацията не се промени видимо. Само една трета от планиращите пътуване в България обаче биха отложили.

България явно се възприема като по-безопасна дестинация. 29% даже твърдят, че с коронавируса са преоткрили страната като добро място за туризъм.

1,5 милиона българи планират море през започващия скоро летен туристически сезон. Близо милион пък планират планина. Над 300 000 ще предпочетат спа туризъм. Около 200 000 – екскурзии сред природни и културни забележителности и т.н.

Като цяло обаче изследването регистрира все още понижена спрямо преди кризата туристическа активност както в страната, така и в чужбина, а също така и променени стереотипи, посочват социолозите.

Оказва се, че заради коронавируса мнозина вече споделят интерес към места за почивка с по-малко хора. 63% твърдят, че с идването на коронавируса са започнали да избягват многолюдните места. 34% все пак не изпитват такива притеснения.

73% пък биха предпочели пътуване за почивка само с кола. 26% нямат такъв проблем. В тази ситуация едва ли само COVID-19 е решаващ фактор, но явно е, че по-изолираните форми на туризъм стават и по-предпочитани.

Позитивна новина е, че близо 2,3 милиона българи са виждали реклама на туризма ни. Сред активно пътуващите за туризъм този дял е по-висок, а също и позитивните оценки за рекламната кампания в полза на родния туризъм.

Все още българите са разделени по отношение на идеята за т,нар. ваксинационни паспорти или „зелени сертификати“ - 50% по-скоро са съгласни, 43% обаче са против.

Близо една трета от пълнолетните българи декларират, че вече са изкарали болестта или са се ваксинирали с две дози. Това означава, че ако се реализира планът на властите за нови над 2 милиона ваксинации до началото на летния сезон, то нормализацията на живота ни като че ли е близко.

Свързани статии
Без руски туристи по морето това лято Чакаме 8,8 млн. туристи лятото Марияна Николова: Имахме успешен зимен сезон, готови сме и за лятото Хотелиери в Слънчев бряг: Сезонът започва не когато го обявим, а когато започнат да идват туристи Русия затваря част от Черно море Министерството на туризма ще спасява лятото с кампания (Видео) Курортите очакват най-много български и румънски туристи през лятото "Черноморец 1919" си върна лидерството в Трета футболна лига Топ военни обсъдиха ситуацията в Черноморския регион Мач на баскетболния Черноморец отново попада в тв ефира днес
Тагове
море почивка сезон
Коментари

Още от последните новини