КЗП: Не изпадайте в потребителска истерия около черния петък

КЗП: Не изпадайте в потребителска истерия около черния петък - E-Burgas.com
БГНЕС

Контролирайки пазара в навечерието на черния петък, следим преди всичко онлайн търговията, тъй като тя претърпя бурен възход през последните месеци, поясни пред БНР председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Тази година черният петък продължава по-дълго, посочи той, нарече ситуацията „необичайна, меко казано“ и прикани потребителите „да не изпадат в еуфория“.

Експертите от комисията наблюдават над 30 онлайн магазина от октомври насам. Следят за изкуствено завишаване на цените непосредствено преди кампанията за черния петък, защото то води до фиктивно намаление.

Маргаритов обърна внимание да се следят и малките букви „до“, които съпътстват процента за намаление в съответния магазин.

Хората по принцип са изобретателни. Нормално е при такъв бум на онлайн търговията да има и такива, които разчитат за кратък период от време да натрупат печалба и след това да изчезнат, коментира Маргаритов в предаването „Преди всички“.

В социалните мрежи се появяват наглед прекалено изгодни оферти. Димитър Маргаритов апелира потребителите да не се доверяват на предложения, които още на пръв поглед изглеждат нереални. В социалните мрежи се предлагат и медикаменти, които се рекламират като панацея срещу коронавирусната инфекция, отбеляза председателят на КЗП.

Какво се случва с предплатени карти за спорт например или различни празнични пакети, които попадат в периода на ограничителните мерки?

Платеното в аванс трябва да бъде възстановено на потребителите. Абонаментите за услуги пък следва да се удължат, след като не могат да се използват по време на затварянето, обясни Димитър Маргаритов.

Източник: БНР

Съветът на експертите - сравнете цената, а не процента отстъпка. В интернет е лесно да се направи сравнение на цените за една и съща стока. Търговците се опитват да хитруват през процентите, но когато следите цената, не можете да бъдете заблудени, обобщи Димитър Маргаритов.

Свързани статии
КЗП с приемна за граждани в Созопол КЗП: Най-честите измами през лятото са заради нелоялни търговци КЗП: Пазарът и туризмът се съживяват Без наплив по "Черния петък" и този уикенд "Black Friday" в Триа Сити Център – емоцията предстои от 19.11 до 30.11 За какво трябва да внимаваме при промоциите на "Черен петък"? КЗП и БАБХ започват проверки в навечерието на Великден Неустоимо предложение от Grand Hotel Bansko & Grand Hotel Sveti Vlas – Black Friday Holiday Deals КЗП: Хотелиери и ресторантьори хитруваха по-малко това лято
Тагове
КЗП черен петък
Коментари

Още от последните новини