Китай обяви кое е лекарството, което лекува коронавирус

Китай обяви кое е лекарството, което лекува коронавирус - E-Burgas.com

Препаратът против грип „Фавипиравир” (известен и като „Авиган”) е показал клиническата си ефективност при лечение на заболяване, предизвикано от новия вид коронавирус. Информация за това съобщи ръководителят на Центъра по биотехнологии към Министерството на науката и техниката на Китай Чжан Синмин.

„Фавипиравир” вече е преминал клиничните тестове, които са показали добра ефективност в лечението на коронавируса, сподели той. Пациентите, третирани с този препарат, са се излекували по-бързо, състоянието на белите им дробове се е възстановило значително по-бързо, отколкото при останалите.

Препаратът е одобрен за продажба в Япония през 2014 г. и до момента няма данни за странични ефекти.

При пациенти, третирани с „Фавипиравир” отрицателни тестове на коронавирус са получени още на четвъртия ден след началото на лечението, докато при останалите са били необходими средно около 11 дни. Наблюдава се и значително по-добро състояние на белите дробове у всички третирани с препарата пациенти.

Отчитайки безопасността, ефективността и достъпността на препарата, изследователите препоръчват на лекарите официално „Фавипиравир” и предлагат той да бъде включен колкото е възможно по-скоро при лечението на заразени с коронавирус, се казва в съобщението.

Препаратът „Фавипиравир” е разработен от японската корпорация „Fujifilm Holdings” за лечение на грип. По-рано той е използван ефективно в борбата с ебола.

 БГНЕС

Свързани статии
Равносметка: 80% по-малко чужденци и 8% повече българи по морето през юли201 са новите случаи на Covid-19 у нас, в Бургаско - 12Кунчев е против КПП-тата при нова вълна на вирусаЦАУ "Зора" затвори за граждани заради заразен служителСедем са новите случай на Covid-19 в региона3 са новите случаи на Covid-19 в региона9 човека от областта са регистрирани с коронавирус188 новозаразени с Covid-19 в странатаДва са новите случаи на Covid-19 в областтаТри са новите случаи на Covid-19 в Бургаско
Тагове
коронавирус лекарство
Коментари

Още от последните новини