Къде в България въздухът е най-мръсен

Къде в България въздухът е най-мръсен  - E-Burgas.com

София, Русе, Плевен, Стара Загора и Хасково са градовете в България, чиито жители дишат най-мръсен въздух. Това показва справка с интерактивната карта на Светозната здравна организация, която показва качеството на въздуха по целия свят. На графиката те са оцветени с оранжеви петна, което значи, че има завишена стойност на финни прахови частици във въздуха. Те са особено смъртоносни, като сериозно увеличават риска от рак на белия дроб. 

Като цяло качеството на въздуха на Балканският полуостров е по-лошо, отколкото в останалата част на Европа, а България се нарежда сред най-замърсените държави на Стария континент. Oчаквано най-мръсен е въздухът в Азия и Африка. 

Публикуваният вчера доклад за качествотот на въздуха на СЗО твърди, че 92% от населението на света живее в места, където нивата на качество на въздуха надвишават нормалните стойности. Докладът се позовава на данни, получени от сателитни измервания и дани от наземна станция за мониторинг за повече от 3000 места. Той е разработен от СЗО в сътрудничество с Университета в Бат, Великобритания. В него се изтъква още, чезамърсяването на въздуха продължава да оказва влияние върху здравето на най-уязвимите групи от населението - жени, деца и по-възрастни хора.

Основни източници на замърсяване на въздуха включват неефективни начини на транспорт, битови гориво и изгарянето на отпадъци, въглищните централи и промишлени дейности. Въпреки това, не всички замърсяването на въздуха произхожда от човешката дейност. Например, качество на въздуха може да бъде повлияно и от прашни бури, особено в региони, близки до пустини.

Коментари

Още от последните новини