Интензивно стоителство и изсичане на гора край Царево

Интензивно стоителство и изсичане на гора край Царево - E-Burgas.com

Докато страната е в извънредно положение, край Царево се строи интензивно. 23 еднофамилни къщички, застроени на метри от морето, се оказват законни. Общински съветници и еколози обаче твърдят, че изсичането на гората е нелегално предаде "Нова".

За изсичането на боровите насаждения и заливането с бетон сигализираха екозоли още през януари миналата година. За срок от две години на мястото трябва да бъде изградено малко селище с 23 еднофамилни къщички. Оказа се обаче, че инвеститорът притежава разрешително както от Регионалната инспекция по околна среда, така и от Инспекцията по строителен контрол. Според общински съветници обаче строителното разрешително било старо и не отговаряло на новите нормативни уредби.

„Трябва да има комуникации, които са с акт 16, и то - законни комуникации. Такива няма защото няма общ усторйствен план в района и няма как канализацията да има документи“, заяви общинския съветник Емил Пейчев.

„По чисто административен път има „вратички“. Има начини това да стане законно. По-важното и по-ценното за тази гора е, че се намира на първа линия покрай морето“, смята лесовъдът инж. Владимир Димитров.

Според еколози, въпреки всички уредени разрешителни за изграждането на комплекса, той е в противорачие със закона за устройството на черноморското крайбрежие.

„Регионалната инспекция е преценила, че няма нужда от доклад по оценка на въздействието на околната среда, но това окето на нас ни прави впечетлеие и всъщност основният проблем е, че няма екологична оценка“, посочва екологът Радостина Ценова.

Според наредба в Община Царево, за всяко отсечено дърво нарушителят може да бъде глобен 500 лева. Това разгневи допълнително общинските съветници.

„На моето заитване колко дървета са отсечени и колко е глобата той ми отговори, че са 56 броя. По моя преценка дърветата са около 300 броя. Аз няма да се спра дотук и ще подам сигнал до главния прокурор“, каза Емил Пейчев.

В документацията на инвеститора пък било упоменато, че той ще се погрижи да озелени и залеси част от изсечените дървета. Кметът на Царево Георги Лапчев не бе открит за коментар, коментар заради спазване на карантината отказаха и от Регионалната дирекция по горите. А строителните работи ще приключат до октомври, когато над къмпинг „Арапя“ вместо гора ще има напълно нов комплекс.

Свързани статии
Прекратиха договора за изработване на общия устройствен план на Царево Обявиха ключови проекти в Царево за обекти от регионално значение Най-тежката мярка за мъж, обрал кметството в Резово Асен Личев отхвърли искане за спиране на строителството в имот в Синеморец РИОСВ излседва морската вода край Синеморец Възрастен софиянец се удави на „Нестинарка“ Кметът на Царево щял да спре обявените от екоминистерството защитени зони в общината В Царево гасиха пожари в трансгранично учение (Снимки) Ще превърне ли община Царево единствения терен за спорт в Синеморец в квартал? Започна укрепването на 20-годишно свлачище в Царево
Тагове
царево
Коментари

Още от последните новини