Интензивно стоителство и изсичане на гора край Царево

Интензивно стоителство и изсичане на гора край Царево - E-Burgas.com

Докато страната е в извънредно положение, край Царево се строи интензивно. 23 еднофамилни къщички, застроени на метри от морето, се оказват законни. Общински съветници и еколози обаче твърдят, че изсичането на гората е нелегално предаде "Нова".

За изсичането на боровите насаждения и заливането с бетон сигализираха екозоли още през януари миналата година. За срок от две години на мястото трябва да бъде изградено малко селище с 23 еднофамилни къщички. Оказа се обаче, че инвеститорът притежава разрешително както от Регионалната инспекция по околна среда, така и от Инспекцията по строителен контрол. Според общински съветници обаче строителното разрешително било старо и не отговаряло на новите нормативни уредби.

„Трябва да има комуникации, които са с акт 16, и то - законни комуникации. Такива няма защото няма общ усторйствен план в района и няма как канализацията да има документи“, заяви общинския съветник Емил Пейчев.

„По чисто административен път има „вратички“. Има начини това да стане законно. По-важното и по-ценното за тази гора е, че се намира на първа линия покрай морето“, смята лесовъдът инж. Владимир Димитров.

Според еколози, въпреки всички уредени разрешителни за изграждането на комплекса, той е в противорачие със закона за устройството на черноморското крайбрежие.

„Регионалната инспекция е преценила, че няма нужда от доклад по оценка на въздействието на околната среда, но това окето на нас ни прави впечетлеие и всъщност основният проблем е, че няма екологична оценка“, посочва екологът Радостина Ценова.

Според наредба в Община Царево, за всяко отсечено дърво нарушителят може да бъде глобен 500 лева. Това разгневи допълнително общинските съветници.

„На моето заитване колко дървета са отсечени и колко е глобата той ми отговори, че са 56 броя. По моя преценка дърветата са около 300 броя. Аз няма да се спра дотук и ще подам сигнал до главния прокурор“, каза Емил Пейчев.

В документацията на инвеститора пък било упоменато, че той ще се погрижи да озелени и залеси част от изсечените дървета. Кметът на Царево Георги Лапчев не бе открит за коментар, коментар заради спазване на карантината отказаха и от Регионалната дирекция по горите. А строителните работи ще приключат до октомври, когато над къмпинг „Арапя“ вместо гора ще има напълно нов комплекс.

Свързани статии
След потопа по Черноморието:Какво остана след водната стихия в "Арапя" (ВИДЕО+СНИМКИ) Започва брегоукрепването на Централния плаж в Царево Съдът отряза Лапчев за лодките на Корал 17-годишен загина в катастрофа между Лозенец и Царево Бурни страсти в Царево заради обявяването на залива "Корал" за защитена местност Прекратиха договора за изработване на общия устройствен план на Царево Обявиха ключови проекти в Царево за обекти от регионално значение Най-тежката мярка за мъж, обрал кметството в Резово Асен Личев отхвърли искане за спиране на строителството в имот в Синеморец РИОСВ излседва морската вода край Синеморец
Тагове
царево
Коментари

Още от последните новини