Храм "Св. св. Кирил и Методий" ще блесне с обновена фасада

Храм

Храм-паметникът "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас ще претърпи пълна реставрация на фасадата. Проектът се предвижда да бъде подаден за финансиране по ОП "Региони в растеж 2014-2020", Приоритетна ос 6: "Регионален туризъм" - заедно с още три обекта - Остров Света Анастасия, туристически комплекс "Ченгене скеле" и късноантична и средновековна крепост "Акве калиде". Общият проект е с работно наименование "Силата на водата" и бе представен вчера на обществено обсъждане в сградата на община Бургас.

В момента фасадата на храма е в доста лошо състояние. Наскоро той претърпя основен ремонт на основните, след като се пропука при изкопните дейности на подземния паркинг под едноименния площад. Сега престои да бъде обновена и фасадата на сградата, като становището на Министерството на културата е, че всички елементи и материали трябва да бъдат запазени в оригиналния си вид. 

Храм  „Св. Св. Кирил и Методий” e построен в периода 1897 – 1907 година по проект на работилия в града италиански архитект Рикардо Тоскани. Цялата сграда е иззидана от зелен айтоски камък, тухли и мрамор. Катедралният храм е издигнат върху 516 кв.м, като дължината му е 32 м, а ширината 21 м. Впечатляващият с дърворезбата си иконостас е изработен през 1930 г. от майстора-дърводелец и иконописец Крум Кошаревски. В храма се пазят две икони, за които се вярва, че са чудодейни - на светите братя Кирил и Методий и на Богородица.

Коментари

Още от последните новини