Харесаха ли бургазлии идеята за етажните паркинги?

Харесаха ли бургазлии идеята за етажните паркинги? - E-Burgas.com

Анкета на e-Burgas.com показва, че повечето хора приемат идеята, която трябва да реши проблема с паркирането

Бургазлии подкрепят идеята на община Бургас за изграждане на етажни паркинги в града. Това показва анкета на e-Burgas, която наш репортер проведе на предвидените за строеж места.

Въпреки ежегодното строителството на паркинги от конвенционален вид – пространства, покрити с асфалт или елементи на тревна фуга, разграфени за определен брой автомобили – проблемът с паркирането в най-силно урбанизираните територии на града продължава да е актуален.    

Припомняме ви, че общината до този момент е избрала пет подходящи терена, върху които могат да бъдат изградени етажни паркинги.

Резултатите от анкетата на e-Burgas.com сочат, че бургазлии намират все по-трудно паркоместа около домовете си -  дори домакинствата, които разполагат само с един автомобил.

Налага се да паркираме автомобила си по тротоари, по поляни, по градинки.“, сподели Дора Лучева пред e-Burgas.

Според нея изграждането на етажен паркинг в близост до дома й в к-с „Възраждане“ е повече от добра идея и с нетърпение очаква реализацията й. Двете бургазлийки, Дора Лучева и Надежда Георгиева, са на мнението, че една такава услуга трябва да бъде заплащана и предпочитат на обекта да има лице, чрез което да се осъществява разплащането.

Друг от анкетираните, Пламен Петров, сподели, че подкрепя напълно идеята на общината. Той направи сравнение с Германия, където етажни паркинги са изградени сполучливо в близост до големи аерогари – „на малко пространство доста коли.“ Според него престоят трябва да бъде платен, но цените да бъдат подходящи за джоба на българина. Тъй като живеем в 21-ви век, Пламен е на мнението, че това трябва да се случва с помощта на машини, за улеснение.

Преобладаващото мнение на бургазлии, които участваха в нашата анкета е, че по един или друг начин проблемът с паркирането трябва да бъде решен. Повечето от тях заявиха, че харесват идеята за етажни паркинги, но не всички са склонни да плащат за услугата или съоръженията да бъдат в непосредствена близост до дома им. 

Георги Николов

Междувременно проучването на община Бургас за мнението на бургазлии все още не е приключило. Към този момент обаче резултатите показват, че повечето от хората, които живеят в близост до обектите не са съгласни с идеята под прозорците им да бъде изграден паркинг, тъй като това ще генерира шумово и атмосферно замърсяване. Преобладаващото мнение към този момент е, че празните пространства трябва да бъдат използвани за зелени площи, детски площадки и места за отдих.

От община Бургас заявиха, че ще се търси предимно мнението на сдруженията на собствениците в етажна собственост, тъй като за добро или лошо те ще бъдат най-засегнати от промените. 

Автор: Маргарита Николова

Анкета
Галерия
Коментари

Още от последните новини