Гроздан Караджов: Всички опасни участъци с концентрация на ПТП ще бъдат ремонтирани

Гроздан Караджов: Всички опасни участъци с концентрация на ПТП ще бъдат ремонтирани - E-Burgas.com

Всички опасни участъци с концентрация на пътни инциденти ще бъдат ремонтирани. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на международната конференция по пътна безопасност „Визия Нула за Балканите“. Конференцията в Деня на детето е под патронажа на президента Румен Радев.

Вицепремиерът представи карта с 80 пътни участъка в страната, по които има завишен процент на пътно-транспортни произшествия. 7 от тях (в червено на картата) са рискови в последните 3 години, но не са предприети мерки. Ще бъде въведена постоянна организация на движението, за да се ограничи възможността на  водачите да изпреварват неправилно или да превишават скоростта, като трасетата ще бъдат ремонтирани, съобщи министър Караджов.

Участъкът край Ихтиман на магистрала „Тракия“ ще се обезопаси, като краткосрочно ще бъдат ремонтирани местата, на които се образува аквапланинг. За участъка е предвиден и цялостен ремонт. За пътя Русе - Велико Търново, на кръстовището на Бяла и в селата Поликраище и Самоводене е предвиден текущ ремонт. За Прохода на Републиката се изготвя технически проект за основен ремонт, а дотогава на участъците от пътя с концентрация на инциденти ще се поставят нови маркировка и пътни знаци. По пътя София - Варна при село Микре ще се поставят колчета за ограничаване на изпреварването и ще се подобри пътната сигнализация.

 До 17 юни ще се поставят колчета по първокласния път през Кресненското дефиле, за да се ограничи изпреварването. Неправилното изпреварване в този участък от автомагистрала „Струма“ е основната причина за пътните инциденти.

Останалите идентифицирани като опасни участъци от републиканската мрежа са рискови за две поредни години (в жълто) или са се проявили като опасни в последната една година (в зелено). За тях също ще бъдат предприети мерки за обезопасяване.

Вицепремиерът припомни, че тази година е планиран ремонт на около 3000 км от републиканската пътна мрежа. През тази година ще се ремонтират автомагистралите и пътищата първи клас. Ще бъдат подновени маркировката, мантинелите, а всички стари знаци и тези с негодна светлоотразителност, ще бъдат сменени с нови. Всичко това ще бъде извършвано при изключително строг контрол и използване на модерни технологични средства, категоричен беше регионалният министър.

Пътната инфраструктура в страната ще бъде подобрена и чрез европейски средства . Над 380 млн. лв. за ремонт и други мерки за пътна безопасност, за пътищата от първи до трети клас на територията на 50-те най-големи общини, извън TEN-T мрежата, са заложени в новата Програма „Развитие на регионите“ до 2027 г. Над 750 млн. лв. ще бъдат инвестирани за модернизиране на обществения транспорт в тези 50 общини. Ще се финансират интелигентни транспортни системи, които регулират градския транспорт – светофари, електрони табла. Ще има възможност и за обновяване на транспортната инфраструктура – изграждане на нови спирки, велоалеи и пешеходни зони. Близо 132 млн. лв. от средствата за модернизиране на обществения транспорт са предвидени за изграждане на зарядна инфраструктура.

„За да постигнем общата цел – „Визия нула“, всички институции, неправителствен сектор, граждани трябва да обединим усилия, да изискваме, да търсим отговорност, ако някой не си върши работата, защото човешкият живот е твърде висока цена за нечие нехайство или безхаберие“, каза още министър Караджов.

Свързани статии
Непочистени храсти и дървета са завзели половината от пътното платно към с.Дюлево, Община Средец (снимки) Леден ад на входа на село Баня Ограничения по пътищата в страната заради снега Затварят временно кръстовището на "Шейново" и "Македония" Започва обновяването на ул. "Шейново" Ремонтират две улици в центъра на Бургас, променят движението от понеделник Правят ремонт на площад в Созопол АПИ ремонтира 3000 км пътища през 2023 Временни промени в движението ще има и в "Меден рудник" АПИ: Тръгвайте с автомобили подготвени за зимни условия
Тагове
ремонт път птп гроздан караджов
Коментари

Още от последните новини