Гърция ще тества всички българи на "Кулата"

Гърция ще тества всички българи на

Атина е взела решение да бъдат изследвани всички влизащи от България през граничния пункт "Кулата", съобщи БНР.

Според радиото капацитетът за тестване вече е засилен за последния ден за изследвани 90% от всички, а от петък след обяд се очаква засилване на трафика на граничния пункт - единствения, през който може да се влиза в страната - и властите са в готовност да изследват всеки турист. Извършените тестове на почти всички влизащи бяха потвърдени още вчера от "Катимерини" по данни на представители на граничната полиция.

Това означава, че е необходимо повече време за изчакване на влизащите туристи, предупреждават граничните власти. От отварянето на границата имаше струпвания и километрични опашки, които само се увеличиха, след като "Кулата" остана единственият отворен пункт заради влошилата се ситуация в Сърбия и България.

По-късно бе забранено влизането на сърби след регистрирани случаи на коронавирус след туристи от страната. Гръцките власти увериха българските, че това ще намали чакането на опашката. Междувременно за "Дневник" от посолството потвърдиха, че идващи от държави с увеличаващи се случаи на зараза е по-вероятно да бъдат тествани според създаден за целта алгоритъм, независимо, че е обявено като извършвано на случаен принцип.

В понеделник 36 души на границата са дали положителна проба (при ограниченото тестване), а във вторник - 17. Официалните данни от вчера сочат, че от 183 потвърдени случая между 1 и 7 юли в Гърция 103 са на туристи. В края на юни едва 22.5% от случаите са свързани с пътуванията в чужбина.

Свързани статии
Отново наплив от нашенци на Кулата, искат да почиват в Гърция Опашки към Гърция и днес, засилен трафик и днес Без карантина за българи в Гърция от понеделник Гърция се отваря постепенно от началото на април По-кратка карантина при влизане в Гърция по празниците Нов вторичен трус раздруса Гърция днес Тежки бури в Гърция, у нас идва застудяване На море в Гърция става все по-трудна мисия За мераклиите за море зад граница: Гърция въведе нови мерки след 151 нови случая на Covid-19 Безкрай: Гърция отново въведе нови мерки по границите
Тагове
гърция кулата
Коментари

Още от последните новини