Френски архитекти посетиха Странджа, вдъхновиха се да дават живот на стари сгради (Снимки)

Френски архитекти посетиха Странджа, вдъхновиха се да дават живот на стари сгради (Снимки) - E-Burgas.com

На едноседмично посещения в ПП „Странджа”  към Изпълнителната агенция по горите бяха абсолвенти от най-големия във Франция Университет по архитектура. Десетте бъдещи архитекти ще изготвят проекти, с които ще възстановят стари сгради за нов живот и с ново предназначение. При реализирането на своите идеи те ще се ръководят от принципите на биоклиматичната архитектура.

При това свое първо посещение в Странджа те огледаха над 100 обекта отвън и отвътре, като им направиха своеобразна диагностика. „Без да познават мястото, спецификата на сградите и т.н., студентите не биха могли да предложат решения” – така аргументира повода за посещението на абсолвентите в Странджа, арх. Цвета Кирова – един от преподавателите на групата студенти. Освен това студентите говориха с местни архитекти и строители, разгледаха кадастрални карти и други документи, касаещи тяхната работа.  Готовите проекти ще бъдат представени в началото на идната година.

Домакините показаха на нахъсания проучвателен колектив от парижки бъдещи архитекти, емблематични места в ПП „Странджа”, забележителни архитектурни творения и разбира се, гостите се изхранваха само с местна кухня.

Такъв проект вече е бил изпълнен във Франция, Регионален природен парк Перш. Там творците са запазили елементи от архитектурата, гастрономията, майсторските ателиета.

Галерия
Свързани статии
ЗАВРЪЩАНЕТО НА МЛАДИТЕ ЩЕ СПОМОГНЕ ЗА ОПАЗВАНЕТО НА ПРИРОДНИТЕ МЕСТООБИТАНИЯ В ЗАЩИТЕНИ ЗОНИ СТРАНДЖА И КРЕСНА-ИЛИНДЕНЦИ Турция съобщи за открита мина на 15 км. от Резово Природолюбители ще се радват на нови пътеки за посетители в Сранджа Идеята за здравен туризъм в Странджа получи рамо и от Областна управа Приемат климатолечението като здравен туризъм в Странджа и Южното Черноморие Борим дървесен вредител в Странджа заедно с турски лесовъди Обсъдиха на високо ниво демографската криза и изсичането на горите в Странджа Възстановиха един от най-посещаваните маршрути в Странджа Още 11 дървета в Странджа са обявени за вековни (Снимки) В Българи възстановяват нестинарството след годишно прекъсване заради пандемията
Тагове
Странджа
Коментари

Още от последните новини