Борим дървесен вредител в Странджа заедно с турски лесовъди

Борим дървесен вредител в Странджа заедно с турски лесовъди - E-Burgas.com

Към момента не се прилагат мерки за борба с разпространението на дъбова коритуха в Република Турция, споделят турските лесовъди в отговор на официално писмо, изпратено от страна на Изпълнителна агенция по горите във връзка с прилагането на мерки, ограничаващи разпространението на вредителя.

Темата беше дискутирана още през октомври 2020 г. по време на посещение на територията на ДПП Странджа във връзка с международен трансграничен проект „Здраве за гората“. Впоследствие българските и турски специалисти поддържат писмена кореспонденция, чрез която обменят опит и координират общи действия срещу разпространението на вредителя.

Към настоящия момент в Република Турция дъбовата дървеница все още не се счита за горски вредител. Лабораторните опити на югоизточните ни съседи за биологичен контрол на инвазивния вид Corytucha arcuata за момента не са успешни и такъв не се прилага. Тъй като този вредител не причинява значителни щети в нашите гори се избягва ненужна намеса, категорични са турските експерти.

При евентуално силно увреждане, съседите ни от Република Турция казват, че ще обмислят прилагане на химикали (асефат, диметоат, карбарил, малатион, цифлутрин, бифентрин). Тези вещества не са разрешени в България и ЕС, но и са включени в ограничителния списък, съгласно Националния стандарт на България за горска сертификация, свързан с устойчиво управление на горите. От друга страна предвид биоекологията на насекомото, http://calendar.iag.bg/bg/node/113 и съобразно височината на растенията, химичен метод за борба е възможен само в горски разсадници.

Към момента, в Република България насекомото се среща повсеместно по парковите дървета в страната, а според подадената информация в електронната система на ИАГ увреждането в горски територии обхваща общо 14125 дка от територията на Странджа планина и в церовите гори на ДГС Провадия.

Това, което можем да направим на този етап е да продължаваме да събираме точна информация за засегнатите площи. В тази връзка специалистите призовават собствениците и стопаните на дъбови гори, при констатирано увреждане от дъбова коритуха да подават информация в модул „Лесопатологично обследване“ на system.iag.bg.

Свързани статии
ЗАВРЪЩАНЕТО НА МЛАДИТЕ ЩЕ СПОМОГНЕ ЗА ОПАЗВАНЕТО НА ПРИРОДНИТЕ МЕСТООБИТАНИЯ В ЗАЩИТЕНИ ЗОНИ СТРАНДЖА И КРЕСНА-ИЛИНДЕНЦИ Турция съобщи за открита мина на 15 км. от Резово Природолюбители ще се радват на нови пътеки за посетители в Сранджа Идеята за здравен туризъм в Странджа получи рамо и от Областна управа Френски архитекти посетиха Странджа, вдъхновиха се да дават живот на стари сгради (Снимки) Приемат климатолечението като здравен туризъм в Странджа и Южното Черноморие Обсъдиха на високо ниво демографската криза и изсичането на горите в Странджа Възстановиха един от най-посещаваните маршрути в Странджа Още 11 дървета в Странджа са обявени за вековни (Снимки) В Българи възстановяват нестинарството след годишно прекъсване заради пандемията
Тагове
Странджа
Коментари

Още от последните новини