Ето как ще бъде решен проблема с липса на кадри в туризма

Ето как ще бъде решен проблема с липса на кадри в туризма  - E-Burgas.com

Обучаваме 3000 души на година примера на Испания, Португалия и Франция

България ще действа по примера на Испания, Португалия и Франция, за да реши проблема с липсата на кадри в сферата на туризма. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на срещата с туристическия бранш, където бяха обсъдени важни проблеми в сектора.  дискусията се включи и вицепремиера Валери Симеонов, съобщава Блиц.

Предстои създаването на квалификационен и преквалификационен сектор към Министерството по примера на Испания, Португалия и Франция. Очаква се за следващия летен сезон той да подкрепи сектора с кадри. По предварителни разчети средно около 1000 и 3000 души ще могат да бъдат обучени в този център годишно.

Ангелкова информира още, че в сектор "туризъм" има недостиг от над 23 000 души, позовавайки се на данни на Агенцията по заетостта. Търсят се основно изпълнителски кадри.

Общият брой на неохраняемите плажове към 31 март е 103 плюс още три за природосъобразен туризъм, като се очаква техният брой след съответните процедури да бъде намален поне на 90, коментира министър Ангелкова.

Коментари

Още от последните новини