Експерт: Мъртво течение по морето, опасното явление е до понеделник

Експерт: Мъртво течение по морето, опасното явление е до понеделник - E-Burgas.com

Силно вълнение и интензивни гръмотевични бури се очакват по българското Черноморие в следващите дни. Как ще се отрази то на плажуващите и до колко опасно може да бъде морето, коментира експерт.

През следващите дни морето ще крие опасното с умерено вълнение и ветровито време по брега. От утре започват отслабване на вълнението и опасното време. Очаква се поява на мъртво течение, така че не препоръчвам на плажуващите да се възползват от тези условия. Това заяви климатологът Петър Янков в ефира на Bulgaria On Air.

От думите му стана ясно, че опасните явления ще продължат до неделя или понеделник.

"Вълнението е по-силно на юг от Обзор, на север по Черноморието то е по слабо. За него е характерно след отслабването на вълнението водните маси да се отдръпнат", поясни той.

Янков подчерта, че през съботния ден по морето ще вали, но дъждът ще отмине бързо. По-динамично откъм валежи ще бъде в западната половина от страната. "Днес, в петък, събота и неделя Рила и Пирин ще бъдат негостроприемни за всички любители на високопланинския туризъм", категоричен бе климатологът. Според него всички тези явления за напълно нормални са летните месеци.

"Валежите ще бъдат със средна интензивност около 8-10 литра на квадратен метър. В неделя сънародниците ни, които поемат към Бяло море, също ще усетят по-интензивни валежи. В южните части на Италия също ще вали дъжд - 20-30 литра на квадратен метър за ден", прогнозира той за Bulgaria ON AIR.

Янков подчерта, че температурите през уикенда ще се понижат и ще бъдат между 23-30 градуса. По Средиземноморието ще достигнат 33-35 градуса. В началото на следващата седмица Западна Европа отново ще усети гореща вълна, която ще отмине едва в средата на седмицата.


 

Свързани статии
Георги Чиликов няма да води Черноморец 1919 Задава се събитие, задължително за всички любители на качественото кино: от 5 до 7 октомври вашето място е Морското казино Нина Николина представя Пендара етно проджект – автентичен фолклор с DJ звучене на 5 октомври в Бургас Великолепната Мария Касимова-Моасе представя премиерно новата си книга в Бургас Драстично намаление на цените по Южното Черноморие през септември Драма в морето край Ахтопол, мъртвото вълнение отне два млади живота Дълги опашки на Калотина при влизане у нас Забраниха влизането в морето на 12 плажа в Гърция Българите пътуват масово към Гърция на море Звезден музикален рецитал очаква публиката на "Бургас и морето"
Тагове
море вълнение течение
Коментари

Още от последните новини