Доброволци от Несебър продължават да приемат бежанци от Украйна

Доброволци от Несебър продължават да приемат бежанци от Украйна - E-Burgas.com
Снимка btvnovinite.bg

В Несебър от началото на военните действия работи център за разпределяне на помощи на бежанци от Украйна. Той действа изцяло с помощта на доброволци, без да се води точна статистика на хората, на които се помага. От центъра казват, че за последните дни са настанили над 500 бежанци, показа репортаж на bTV.

Сред хората, намерили помощ, е и Ирина, която бяга от Одеса с дъщеря си на 7 години и с малкия Вова, който вчера посреща в Несебър първия си рожден ден.

С тях са домашният им любимец, майка й и бащата, който е с паркинсон инвалид. „В Украйна всеки ден се водят военни действия. Всеки ден ни обстрелват. Трябваше да зарежем всичко и да пристигнем тук", казва Ирина. Семейството благодари на всички, които са се притекли на помощ.

„Смятаме да продължаваме да живеем, да работим. Момичето ще тръгне на училище, ние се спасихме, вие ни спасихте. И това е най-важното. Огромна благодарност за всички. LЦе живеем се продължаваме да живеем, ще си отглеждаме децата", отбелязва и бащата на децата.

Кръстьо Пеев е един от доброволците, които помагат на бежанците. „Късно през нощта пристигна автобус, част от хората бяха настанени, 20 човека обаче останаха на улицата. Истински бежанци, жени с деца без мъже. Много е страшно да видиш хора, които стоят на пътя", казва той.

След публикация във Фейсбук обаче по думите му буквално за 5 минути се получават над 15 обаждания, местни хора отворят хотела си и настаняват хората вътре. Всичко започна с голямо сърце и на руски, и на украински, и на български доброволци, които буквално се учат в движение как се прави всяко нещо, отбелязва още Кръстьо Пеев.

В Несебър има към момента работещи 2 бежански пункта с 4 склада, получават се помощи от цяла България - храна, дрехи, помага и Червеният кръст.

Той обаче апелира за национална организация на всички, които искат да помогнат. Като пример посочи, че е получено обаждане от бежанска организация за 40 човека на украинско-румънската граница, които няма кой да ги прибере.

 

 

Свързани статии
Най-малко 18 загинали и 60 ранени от руския удар над мол в Кременчук Русия е убила стотици цивилни в Харков при обстрел със забранени боеприпаси Мариана Тошева: Край на голямото местене, над 22 хил. бежанци са настанени Голяма част от бежанците у нас готови да започнат работа Первий канал: Специалната операция приключи, започва Третата световна война Вицепрезидентът: Правителството прави грешки с настаняването на бежанците, не ни прави чест Все повече украинци напускат България Рамзан Кадиров: Асселям алейкум! Украйна е закрит въпрос, на мен ми е интересна Полша... Сорос: Цивилизация може да не оцелее заради войната в Украйна Висш военен в Украйна: Путин има рак, но му остават още няколко години
Тагове
несебър бежанци украйна
Коментари

Още от последните новини