Деница Сачева: Даваме по 24 лева на ден на служители в неплатен отпуск заради Covid-19

Деница Сачева: Даваме по 24 лева на ден на служители в неплатен отпуск заради Covid-19 - E-Burgas.com

"В момента обсъждаме мярка за хората със затворени бизнеси. Отделяме 40 милиона за бизнеси, които биха били засегнати от заповеди на здравния министър или на кметове или областни управители - заведения, учебните образователни центрове, спортни зали, фитнеси ако това се наложи". Това заяви в сутрешния блок на бТВ социалният министър Деница Сачева.

"Ще имаме готовност да финансираме 80 процента от минималната работна заплата за служителите и работниците на тези затворени бизнеси. В момента се обсъжда това на ниво социални партньори. Имаме готовност да подпомогнем поне 50 000 души. Целта е да запазят служителите - подава ни се списъчния състав, служителите трябва да бъдат в неплатен отпуск и директно на тях ще може да се изплати 80 процента от минималната работна заплата, което е 24 лева на ден за дните, в които са затворени. Това е програмата, която обсъждаме и искаме да я въведем максимално бързо", каза тя.

"За мярката 60/40 една трета от работните места в хотелиерството вече са на светло. Мярката действа, почти 1 милиард вече са разплатени към бизнеса. Този бюджет е социален, за хората е. Направен е в криза. Отпускаме още 300 000 милиона лева за мярката 60/40 до края на месец март. Защо до март ли? Не искаме да задължаваме следващи правителства с наши сметки. Ще има достатъчно средства за следващото правителство, ако имат по-добри програми ще могат да ги разработят. Това е бюджетът с най-нисък дефицит. Много хора очакваха, че безработицата ще бъде двуцифрена, но тя е 7 процента за септември. Ще целим да остане такъв процентът", заяви още Сачева. 

Коментари

Още от последните новини