Делта вариантът не плашат бургазлиии, ваксинацията върви бавно

Делта вариантът не плашат бургазлиии, ваксинацията върви бавно  - E-Burgas.com

По 500 души се ваксинират на ден в областта, около 15% могат да се смятат за защитени от заразата

По около 500 души на ден се ваксинират през последните седмици в цялата област Бургас, показва справка с Единния информационен портал.

Най-много ваксинирани имаше в началото на месец май, когато за първи ваксините бяха пуснати със свободен достъп за всички. Тогава на ден в областта бяха поставени под 2000 дози и бяха ваксинирани около 50 000 души. Три месеца по-късно общият брой на имунизираните е 124 370, като 61 012 са с две поставени дози от препарата. Това на практик означава, че едва около 15% могат да се считат за напълно защитени от заразата.

Вчера в цялата страна са поставени 8 991 ваксини. В област Бургас бройката е 461. Отново най-предпочитам е препаратът на Pfizer-BioNTech, от който са поставени 414 дози. 

На фона на това по всичко изглежда че четвъртата вълна на заразата вече е тук. В страната бяха регистрирани 774 положителни проби на коронавирус, като 23 от тях са в област Бургас. Много специалисти вече изказаха мнения, че до края на тази и началото на новата седмица случаите отново ще надхвърлят 1000. Очаква се през месеците септември и октомври България да се намира в разгара на четвъртата вълна, което може да доведе до налагането на нови по-строги мерки. 

Коментари

Още от последните новини