Да хванеш автоджамбазин на калъп в Бургас

Да хванеш автоджамбазин на калъп в Бургас - E-Burgas.com

26-годишният Даниел Стоев бе задържан от криминалисти в Бургас с желязна улика контактен ключ за чуждо БМВ

Крадците на коли са сред най-ловките и хитри престъпници, само с изпипани акции могат да ги вкарат в пандиза. Минути след 12 ч на обед на 15 август млад мъж се приближава до бял автомобил БМВ 320D, паркиран между други коли между бл. 118 и 117 в бургаския жк "Изгрев". Той е с къси гащи и тениска, на главата е с бейзболна шапка. За случаен минувач по нищо не личи, че нещо нередно се случва. Мъжът отваря с лекота шофьорската врата, сяда в удобното купе, след секунда се чува шумът от двигателя, светват фаровете. Вместо да потегли обаче, изключва и излиза от автомобила. Точно в този момент чува: "Не мърдай! Полиция!"

Така 26-годишният Даниел Стоев от Враца се оказва с белезници на китките. В момента на задържането от него е иззет контактен ключ, с който малко преди това той е стартирал двигателя на чуждия автомобил. Врачанинът очаквано е бил с ръкавици. Арест в момент на отнемане на автомобил е изключително труден и се случва много рядко, признават криминалисти. Неслучайно автоджамбазите се смятат за едни от най-добре подготвените, интелигентни и маневрени престъпници. Във всяка стъпка на този бизнес трябва повече акъл, отколкото смелост - като се започне от самата кражба на кола до нейното успешно "развързване", т.е. финансовата реализация на плячката, казва криминалист, който е наблюдавал процесите през последните 20 години. Задържането на Стоев е комбинация от два фактора - солидна база от оперативни данни и златен шанс.

Снежнобялото БМВ с чужда регистрация изчезва предишната нощ от паркинг в Поморие. Същевременно в полицията получават сигнал за автомобил, спрян на място, което създава затруднения. Засечката на информация показва, че колата е обявена за издирване, а бургаските криминалисти предвкусват, че са на една ръка разстояние от прочутата врачанска банда, за която знаят, че от юни е командирована по крайбрежието и атакува предимно беемвета и аудита. Полицаите са изключително прецизни към момента на задържането, защото са наясно, че той е възлов за успешния финал на разследването. Никой обаче не предполага, че след като пробва ключа, Даниел ще слезе от колата, вместо да потегли. Дали той е усетил, че нещо не е наред, или е решил да премести плячката по тъмно, на този етап не е ясно. Моментът бе посочен и от защитата на Стоев - адвокат Веселина Василева.

Според нея, при положение че той е загасил колата и е слязъл от нея, не може да се говори за противозаконно отнемане. Факт е, че прокуратурата също бе разколебана в началото и след изтичането на 24-часовия полицейски арест не привлече веднага Стоев като обвиняем. Младежът е освободен на 16-и по обед и с облекчение тръгва към родната Враца. Още същата вечер обаче получава устна "призовка" да се яви в полицията. Отива доброволно и след няколко часа "беседване" го задържат отново. Освен това претърсват апартамента и намират там малко количество синтетична дрога. Даниел живее заедно с баща си и брат си, което според юристи също, създало трудности при привличането му като обвиняем за незаконно притежаване на наркотик.

Вероятно трансформация ще претърпи и обвинението за противозаконно отнемане на беемвето, тъй като де факто Даниел Стоев е спипан да влиза и излиза от кола, която е открадната по-рано. Според сигнала на собственичката баварецът е бил паркиран в Поморие, но за това кой го е отмъкнал оттам доказателства на този етап няма. Затова по-резонното обвинение спрямо врачанина е вещно укривателство, коментират юристи. Криминалистите имат свое обяснение за това как отмъкнат от Поморие автомобил се оказва на невзрачен бургаски паркинг. Престъпният механизъм се променя в синхрон с модернизирането на автомобилите, автоматизираните коли искат специална подготовка и умения, обясняват криминалисти.

Един от триковете е колите от висок клас да се оставят временно на неутрална територия. Често се избират отдалечени местности, където рядко стъпва човешки крак. Плячкосаната кола се оставя там, докато се изтощи батерията на джипиеса, после се прибира в предварително подготвен гараж като междувременно вече е с фалшиви регистрационни табели. Понякога се избират и обикновени градски паркинги, като колата периодично се наблюдава. Колкото и изобретателни да са апашите обаче, в случая има няколко сигурни факта и най-железният от тях е контактният ключ, който е държал в ръката си ловкият Даниел Стоев. Той вече е предаден за експертиза, но няма съмнение, че е бил "обучен" за стартиране на конкретната кола.

Източник: "168 часа"

 

Коментари

Още от последните новини