ЦИК: Изборите в края на март са възможни

ЦИК: Изборите в края на март са възможни - E-Burgas.com
Снимка Дневник

Избори в условия на пандемия могат да се проведат и няма проблем те да са на 28 март, това уверение получи президентът Румен Радев от членовете на обществения съвет към Централната избирателна комисия (ОС към ЦИК). Срещата с тях беше поредната от серия консултации, които държавният глава организира, преди да реши за коя дата да насрочи гласуването, припомни "Дневник". До момента Радев разговаря със здравният министър, главният държавен здравен инспектор и председателят на ваксинационния щаб. В 14 часа днес започнаха консултациите с представители на Националното сдружение на общините.

За момента намерението на президента е изборите да са на 28 март. Появиха се обаче мнения, че датата не е подходяща, заради риска от увеличаване на заболелите от коронавирус, и призива за отлагането им за април или май.

Общото мнение на експертите е, че дори да са нужни законодателни промени, заради някои специфики на гласуването в условия на пандемия, те са дребни и биха могли да бъдат направени дори от Централната избирателна комисия, а не от парламента. Според тях те не биха поставили страната под риск от санкции от европейската комисия, каквото мнение изрази правосъдният министър Десислава Ахладова в средата на декември.

В началото на срещата Радев повтори тезата си, че организацията на предизборната кампания и изборите трябва да са такива, че да се гарантира доверие в изборния процес и висока избирателна активност, водеща до легитимен парламент, който да демонтира сегашния управленски модел. В същото време да се гарантира и запазване на здравето на участващите в изборния процес.

Свързани статии
Разкриват близо 800 секции за българите в чужбина Проверяваме номера и адреса на избирателната ни секция онлайн или със SMS Бургаските тракийци не могат да се явят сами на избори, удрят рамо на „Възраждане“ ЦИК купува нови 1500 машини за 6,5 млн. лв. Областните управители на среща при премиера заради изборите Областният управител Мария Нейкова: Нужни са информационна кампания и обучение за машинното гласуване Зелен светофар от ЦИК за партии и коалиции Партиите в Бургас не постигнаха съгласие за местната РИК Стефан Манов, ЦИК: Това, което няма по света, е смесване на хартия и машини Объркаха ли се борците на статуквото: Избраха единодушно предложения от ГЕРБ за шеф на ЦИК
Тагове
избори
Коментари

Още от последните новини