Черноморец триумфира на Купа Бургас (Снимки)

Черноморец триумфира на Купа Бургас (Снимки) - E-Burgas.com

Четиринадесетото издание на международния турнир по водна топка за Купа Бургас U17 е вече в историята. Носител на приза и златните медали станаха притежание на момчетата от отбора на „Черноморец”. Домакините завършиха в надпреварата с пълен актив от победи и напълно заслужено триумфираха на първото място.

И тази година победителят в традиционния за града ни турнир беше определен след оспорван двубой. В последния мач от програмата, който изигра ролята и на финал за Купата, бургазлии се наложиха с 8:7 над „Видра” /Лесковац/. Домакините поведоха с три гола, удариха три греди, което позволи на гостите да се върнат в мача. В заключителната минута от срещата ватерполистите на „Черноморец” успяха да реализират победния си гол. /При равенство дузпи трябваше да определят победителя в турнира/.   

Сърбите, които пристигнаха в Бургас с трима състезатели от Ниш, не успяха да преглътнат поражението. Пред погледа на официалните гости и публиката след края на мача техен състезател изрази разочарованието си по неспортсменски начин и се наложи да бъде укротяван от президента на „Видра”.

На басейн „Флора” шампионската Купа и златните отличия на победителя връчи изпълнителният директор на Порт Бургас и общински съветник Диян Димов, който заедно с началник отдел спорт в община Бургас Веселина Деведжиева изгледаха финала.

По пътя към трофея отборът на „Черноморец”, воден от сръбския треньор Живислав Жика, победи убедително „Кутаиси” /Грузия/ с 11:6, „Тича” /Варна/ с 15:6 и „Аджария” /Грузия/ с 13:7.

Бронзовите медали спечелиха момчетата от варненския „Тича”. На четвърто и пето място останаха грузинските „Кутаиси” и „Аджария”.

„Доволен съм, че турнирът се прави не за да станеш победител, а за да покажеш колко си велик и напред в дадения спорт. Нашата идея е турнирът да бъде привлекателен и да покаже на ватерполната общественост, че търсим играта и популяризирането на нашия спорт. Всяка година виждаме различни школи. Т. г. новото е привличането на сръбския отбор, който ни показа какво значи дух и самочувствие, когато страната ти е водеща в този спорт. Имат това самочувствие, защото действително са велики в областта на колективните спортове. Нещо, от което можем да почерпим само положителни неща”, каза Петър Йонов.

Той допълни, че организацията на едно такова мероприятие е много тежка, въпреки големия брой турнири, които има зад гърба си. „Идват нови отбори и ситуацията беше взривоопасна тук. Имахме напрежение в турнирите, трудно овладявахме отборите, което говори че е престижно да се класираш на този турнир. Не са безразлични отборите и овладяването на тези ситуации не е никак лесно”, допълни Йонов.

На турнира бяха връчени и три индивидуални награди. За най-полезен играч бе обявен Милотин Пошмуга от „Видра”, за най-добър нападател – националът Андри Кираикиди от „Кутаси”, който игра на европейското първенство U15 в Бургас, а за най-добър вратар – Давид Мишкаладзе от „Аджария”. Призовете връчи председателят на СКВТ „Черноморец” Петър Йонов.

Класиране: 1. ЧЕРНОМОРЕЦ, 2. Видра /Сърбия/, 3. Тича /Вн/, 4. Кутаиси /Грузия/ 5. Аджария /Грузия/.

Резултати от международен турнир по водна топка Купа Бургас 2019:

Кутаиси /Грузия/ – Черноморец 6:11

Тича /Варна/ - Аджария /Грузия/ 11:9

Видра /Лесковац/ - Кутаиси 13:11

Черноморец – Тича 15:6

Аджария – Черноморец 7:13

Тича – Видра 12:13

Видра – Аджария 11:10

Кутаиси – Тича 8:9

Аджария – Кутаиси 5:8

Черноморец – Видра 8:7  

Галерия
Коментари

Още от последните новини