Бургазлии на нож с Океанариума, бранят парк “Езеро” 

Бургазлии на нож с Океанариума, бранят парк “Езеро”  - E-Burgas.com

Идеята за поредното възраждане на проекта не бе приета добре в социалните мрежи

Новината за поредното възраждане на проекта за Океанариума в Бургас отново разбуни духовете в града. Повече от 5 години, след като грандоманския проект се провали, вчера той отново бе изваден от нафталина с обещание, че строителствоо започва едва ли не всеки момент.

Съживяването на проекта обаче и този път не бе посрещнато радушно от бургазлии, които реагираха остро в социалните мрежи на идеята за застрояване на парк “Езеро”.

Недоволните смятат, че развлекателният комплекс ще заеме огромни зелени площи и ще стане причина за изсичане на растителността в парк “Езеро”, който е естествено продължение на Морската градина. Намеренията на инвеститорът всъщност включат цялата площ от алеята край морето, чак до Атанасовското езеро и алеята до хотел “Парк”. Бъдещият развлекателен комплекс пък със сигурност ще се нуждае не само от голяма застроена плащ, но и от огромен паркинг, който ще генерира сериозен автомобилен трафик и ще повлияе на качеството на въздуха край морето. 

Основният мотив на недоволните бургазлии обаче е свързан с друго. На практика, ако проектът за Окенариума се осъществи, то той ще заличи съществуващата конна база, тенис кортовете и една от туристическите гордости на община Бургас – Фестивала на пясъчните фигури. Последният е едно от малкото места в града, което всяко лято генерира десетки хиляди туристически посещения и е включено в програмите на повечето туроператори. 

Коментари

Още от последните новини