Бургаският съд задържа белгийски поданик с европейска заповед за арест

Бургаският съд задържа белгийски поданик с европейска заповед за арест - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо белгийския поданик Тони Н., осъден с присъда, за чието изпълнение е издадена Европейска заповед за арест, издадена на 17.01.2018 г. от апелативен  прокурор при Апелативна прокуратура - Солун, Република Гърция.

С Европейската заповед за арест се иска предаване на белгийския поданик Тони Н. на гръцките съдебни власти за изтърпяване на ефективно наказание „Лишаване от свобода" за срок от девет години и три месеца, както и общо парично наказание от 16 000 евро. Деянията, за които е осъден исканото лице се изразяват в транспортиране на граждани на трети страни, нелегално пребиваващи на територията на Р.Гърция към Република България, както и незаконно притежаване на пътнически документи, принадлежащи на друго лице, осъществени едновременно на 07.11.2014 г. в Серес - Република Гърция.

Окръжен съд – Бургас намери, че в случая са налице всички предвидени в закона предпоставки спрямо исканото лице Тони Н. да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража", с оглед обезпечаване личното му участие в същинското производство за разглеждане на Европейската заповед за арест.  В Европейската заповед за арест е посочено, че съдебното производство е било проведено задочно, но след даване на обясненията си пред следовател в Република Гърция, Тони Н. е посочил адрес за пребиваване в Република България, като е назначил за свой съдебен кореспондент адвокат от адвокатската колегия на Серес, на който именно защитник са били връчени обвинителния акт и призовка за Тони Н. В съдебното заседание исканото лице изрично заявяви, че е получил по електронната поща съобщение от своя адвокат в Република Гърция, който му е съобщил за резултата от делото и наложените му наказания.

В съдебното заседание бе разпитана свидетелката Н. Ю., с която исканото лице съжителства, но Тони Н. въпреки това формално не е лице постоянно пребиваващо в Република България. От показанията на свидетелката се установи, че неколкократно всяка година исканото лице предприема пътувания до Кралство Белгия, където живеят неговите роднини и където е установил търговската си дейност, свързана с куриерски услуги. Пак според свидетелката на територията на Република България, Тони Н. не е ангажиран с трудова или търговска дейност. Изложените обстоятелства мотивираха съда да счете, че предлаганата от защитата мярка за неотклонение „Домашен арест" не е от естество да обезпечи и гарантира личното явяване на Тони Н. при същинското съдебно разглеждане на Европейската заповед за арест.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протестиране пред въззивна инстанция в тридневен срок.

Коментари

Още от последните новини