БОК утвърди българската олимпийска делегация за Пекин

БОК утвърди българската олимпийска делегация за Пекин - E-Burgas.com

Общото събрание на БОК утвърди днес българската делегация за ХХIV Олимпийски зимни игри в Пекин, които започват на 4 февруари 2022 г. Делегатите решиха в най-престижната надпревара на планетата България да бъде представена от 16 състезатели в 7 спорта.

„Знаменосци на българската делегация по време на Откриването ще бъдат биатлонистката Милена Тодорова и сноубордистът Радослав Янков,“ обяви президентът на БОК Стефка Костадинова. Както е известно отскоро МОК въведе практиката мъж и жена да носят националните флагове на отделните държави по време на церемонията.

Делегатите гласуваха България да участва с 16 състезатели на олимпийските игри в Пекин. В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски-бягане, ски-скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Най-много олимпийци има БФ Биатлон – 8, БФ Ски е с 6 (трима алпийци и по един в ски-бягането, ски-скока и сноуборда), по един представител изпращат фигурното пързаляне и шейните. На предишните игри преди четири години в ПьонгЧанг имахме 19 участници в 6 спорта, сега към тях се добавя фигурното пързаляне.

Най-опитен в състава ни за Пекин е Владимир Илиев, това ще бъде неговата 4-та олимпиада, а Радо Янков и Владимир Зографски ще участват за трети път. До тях в делегацията ни застават шестима дебютанти: фигуристката Александра Фейгин, алпийката Ева Вукадинова, ски-бегачът Симеон Деянов и представителите на биатлона Благой Тодев, Мария Здравкова и Лора Христова. За други седем - скиорите алпийци Алберт Попов и Камен Златков, биатлонистите Димитър Герджиков, Антон Синапов, Милена Тодорова и Даниела Кадева, както и за състезателя на шейни Павел Ангелов - това ще бъде втора олимпиада.

Коментари

Още от последните новини