БЛС: С тези две седмици се решава бъдещето на нашето поколение и държава

БЛС: С тези две седмици се решава бъдещето на нашето поколение и държава - E-Burgas.com

"Тревожим се не от това, което сме видели в храмовете, а това, което се случва извън тях" заяви ген. Мутафчийски

Общо 669 са случаите на коронавирус у нас. 21 са новите случаи на заразени в страната.Това съобщиха от Оперативния щаб на редовния брифинг.

В София случаите са 12 - 2-ма са в "Пирогов", в "Света Анна" също има случаи. 3-ма от заразените са от Кюстендил, в Пловдив, Хасково и Стара Загора има по двама заразени. Няма установени инфектирани медици. Те остават 36. 

Излекувани са 68 пациента. Новите случаи са 6 - във ВМА двама, в Кърджали - двама, в Пловдив и Смолян са по един. Починалите са 28. 

По време на брифинга на Щаба, д-р Асен Меджидиев призова от името на Българския лекарски съюз хората да си останат вкъщи, въпреки празниците. Според него, мерките в България са най-добрите.

Българският лекарски съюз: Останете вкъщи през следващата седмица

"Това, което колегите от Европа ни пращат, е ужасно. Клиповете, които гледаме, с трупове на млади хора, покъртително е. Като лекари сме виждали ужасни неща, но това сериозно ни разстройва. Призовавам хората, да не се удавим накрая, след всички тези прекрасни мерки", заяви той.

"Ще стане много тежко, особено в София. Това е един много сериозен момент. Обръщам се към всички сънародници - Господ е винаги с нас. Той ни пази и е милосърден. Не са 5 дни в годината, в които да му обърнем внимание. В момента милосърдието е да си останем вкъщи. С тези две седмици се решава бъдещето на нашето поколение и държава. Опазихме я дотук, нека положим още две седмици усилия", призова Меджидиев.

Относно изследване по метода на пуловете, ген. Мутафчийски обясни, че такова се прави в Израел. По този въпрос се работи, а този вид изследване има надеждност до 5 човека.

"Тревогите на моите колеги и на Щаба не произтичат от това, което сме видели в храмовете, а това, което се случва извън тях", обясни шефът на Оперативния щаб и отново призова да си останем вкъщи.

Във ВМА има пациенти, които са минали 28-ия ден от хоспитализацията си и все още вирусът не е изчистен от тях, стана ясно от думите на ген. Мутафчийски. Той поясни, че вирусът не минава за седмица, а напротив - той е много по-опасен и изисква много грижи и ресурси. 

"Чудодейното лекартво все още не е открито. Това засилва повече нашите тревоги", съобщи той.

Относно затварянето на пазарите, ген. Мутафийски обясни, че на половинчати мерки не може да се разчита. За това се е наложило да бъдат взети по-строги такива. У нас се работи по изработването на бързи тестове, стана ясно по време на брифинга.

Глобата за неносене на маска на обществено място е от 100 до 1000 лв. Заповедта е задължителна за всички.

Свързани статии
270 са новите заразени с коронавирус у нас Бургас осъмна със 7 нови случая на коронавирус 270 нови случаи на коронавирус у нас Пак скок на новозаразените с коронавирус у нас Рекорден ръст на новозаразените в света Един случай на коронавирус в Бургас, 298 в страната 292 новозаразени за последните 24 часа Професор прогнозира 10 000 заразени с COVID-19 наесен Един новозаразен с коронавирус в Бургас, 182 в цялата страна Седем служители в заведение в Царево са сред заразените с C-19, пет са общините с нови случаи
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини