Бележити художници бяха отличени в Бургас (Снимки)

Бележити художници бяха отличени в Бургас (Снимки) - E-Burgas.com

Изложбата започна с едноминутно мълчание в памет на големия бургаски художник Кръстьо Тодоров - Кеца

Рекорден брой от 264 автори са изпратили 449 творби за участие в биеналето "Приятели на морето". От тях 201 от 169 автора са селектирани в изложбата, която е подредена на двата етажа в галерия „Петко Задгорски” и в Дружеството на бургаските художниците.

„Морето е изключителна сила, хората на изкуството могат да влагат в него страст, стремежи и всичките си търсения. Много сме щастливи, че към биеналето има толкова голям интерес. Благодаря на нашите партньори, на моя екип и всички колеги”, каза Георги Динев - директор на градската галерия.

Пловдивският художник Никола Певичаров спечели голямата награда на Община Бургас за живопис. Отличието му бе връчено от зам.-кмета по „Култура, туризъм и спорт” на Община Бургас Диана Саватева.

„Нека Богородица да пази вдъхновението на всички хора на изкуството, които са призвани да творят. „Приятели на морето” е едно от най-жизнените събития, картините имат смисъл, когато хората застанат срещу тях и могат да възприемат това богатство и въображение на творците.”, сподели зам.-кметът Диана Саватева.

Биеналето се провежда за 10-ти път след неговото възстановяване и се организира от Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски”, Община Бургас и Дружеството на художниците.

Вижте отличените:

Наградата за млад автор на Съюза на българските художници получи Кристин Тодорова. Призът е подплатен с парична награда от 1 000 лева.

Наградата за графика на името на Тодор Атанасов и 1 000 лева е за Севдалина Проданова.

Наградата на БХГ "Петко Задгорски" и парична премия в размер на 2 000 лева получи Милчо Талев.

Наградата на Община Бургас за графика и 1 200 лева отиде при Димитър Кулев.

Наградата на Община Бургас за скулптура и 2 500 лева е за Румен Нечев.

Наградата на Община Бургас за живопис и 2 500 лева е за Никола Певичаров.

Галерия
Свързани статии
Ето кои са отличените от кмета медицински специалисти в Бургас (Снимки) Търсят се модели за бургаския филиал на НХК, плащат на час Добрин Вътев остава председател на бургаските художници Най-големите дейци на културата в Бургас бяха отличени Зарадваха с куп отличия световния рекордьор Цанко Цанков (Снимки) Бургаските художници показват шедьоври от фонда на Графичната база
Тагове
художници отличия
Коментари

Още от последните новини