Бележити художници бяха отличени в Бургас (Снимки)

Бележити художници бяха отличени в Бургас (Снимки) - E-Burgas.com

Изложбата започна с едноминутно мълчание в памет на големия бургаски художник Кръстьо Тодоров - Кеца

Рекорден брой от 264 автори са изпратили 449 творби за участие в биеналето "Приятели на морето". От тях 201 от 169 автора са селектирани в изложбата, която е подредена на двата етажа в галерия „Петко Задгорски” и в Дружеството на бургаските художниците.

„Морето е изключителна сила, хората на изкуството могат да влагат в него страст, стремежи и всичките си търсения. Много сме щастливи, че към биеналето има толкова голям интерес. Благодаря на нашите партньори, на моя екип и всички колеги”, каза Георги Динев - директор на градската галерия.

Пловдивският художник Никола Певичаров спечели голямата награда на Община Бургас за живопис. Отличието му бе връчено от зам.-кмета по „Култура, туризъм и спорт” на Община Бургас Диана Саватева.

„Нека Богородица да пази вдъхновението на всички хора на изкуството, които са призвани да творят. „Приятели на морето” е едно от най-жизнените събития, картините имат смисъл, когато хората застанат срещу тях и могат да възприемат това богатство и въображение на творците.”, сподели зам.-кметът Диана Саватева.

Биеналето се провежда за 10-ти път след неговото възстановяване и се организира от Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски”, Община Бургас и Дружеството на художниците.

Вижте отличените:

Наградата за млад автор на Съюза на българските художници получи Кристин Тодорова. Призът е подплатен с парична награда от 1 000 лева.

Наградата за графика на името на Тодор Атанасов и 1 000 лева е за Севдалина Проданова.

Наградата на БХГ "Петко Задгорски" и парична премия в размер на 2 000 лева получи Милчо Талев.

Наградата на Община Бургас за графика и 1 200 лева отиде при Димитър Кулев.

Наградата на Община Бургас за скулптура и 2 500 лева е за Румен Нечев.

Наградата на Община Бургас за живопис и 2 500 лева е за Никола Певичаров.

Галерия
Свързани статии
Бургазлии за пример отново бяха отличени на Никулден (Снимки) Стана ясно кои бургазлии ще бъдат отличени на Никулден Ето кои са отличените от кмета медицински специалисти в Бургас (Снимки) Търсят се модели за бургаския филиал на НХК, плащат на час Добрин Вътев остава председател на бургаските художници Най-големите дейци на културата в Бургас бяха отличени Зарадваха с куп отличия световния рекордьор Цанко Цанков (Снимки) Бургаските художници показват шедьоври от фонда на Графичната база
Тагове
художници отличия
Коментари

Още от последните новини