БДЗП преброи 1142 пеликана в Бургас

БДЗП преброи 1142 пеликана в Бургас - E-Burgas.com

Цели 1142 къдроглави пеликани са били преброи в Бургас от екипа на Българското сдружение за защита на птиците (БДЗП). 

Наблюдението е част от международното зимно преброяване на вида, което се осъществява в България и Румъния в рамките на проект "Животът на пеликана" Pelican Way of LIFE.. Следващите дни ще обобщим информацията от всички екипи в цялата страна.

Пеликаните често прелитат на ята от по десетина птици над Бургас. 

Къдроглавият пеликан е един от двата вида пеликани срещащи се в страната ни. Той е сред най-едрите български птици, с дължина на тялото от 160 – 180 см и размах на крилете 270 – 320 см. Различава се от розовия пеликан по сиво-бялото си оперение и къдравите пера на темето, от където идва и името му. През размножителния период клюнът и коженa торба стават яркочервени.

Свързани статии
Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море Как да си направим екологична коледна украса Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Водните ресурси в борбата с климатичните промени Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде Престъпления срещу климата – политици, граждани, правосъдие Само електрически автомобили в ЕС след 2035 г. - постижима или непостижима цел? „Застъпници за природата“
Тагове
екология
Коментари

Още от последните новини