BBC: Корумпирани власти помагат на мигрантите да преминат границата с Турция

BBC: Корумпирани власти помагат на мигрантите да преминат границата с Турция - E-Burgas.com

Мигрантите влизат в България от Турция по стълби от двете страни на оградата

Корумпирани представители на българските власти помагат на мигранти да преминат през границата с Турция по пътя към Европа. Това разказва репортаж на Би Би Си, в който са интервюирани мигранти, експерти, представители на Българския хелзинкски комитет и Българския червен кръст.

Според свидетелствата на събеседници, интервюирани от Би Би Си, тенденцията от последните месеци е мигрантите да плащат на място подкупи на граничните полицаи, за да влязат в страната. Според един от разказите от двете страни на оградата между България и Турция се поставят стълби, за да могат мигрантите да прескочат съфинансираното от Европейския съюз защитно съоръжение. "Корупцията в тази страна подкопава и сигурността на Европейския съюз", отбелязва авторът на репортажа. В представянето му на сайта на Би Би Си се казва още, че според някои мигранти "пресичането на тази външна граница с Европейския съюз не е просто лесно, но е често улеснено от българската гранична полиция срещу малко пари".

"Там, където пресякохме границата, оградата все още се изграждаше, така че каналджиите повдигнаха оградата и минахме под нея. Дупката беше тясна, трябваше да легнем на земята, а те да ни издърпат за ръката", разказва в центъра за настаняване в "Овча купел" Марина от Афганистан, стигнала до България миналата година. Според нея преминаването на границата е било лесно на фона на приема, който нейната група получила от полицията, когато били хванати от другата страна. "Мъжете не оказваха съпротива, но полицията използваше електрошок, не беше необходимо."

Федула, кюрдка от Сирия, избягала от бомбардировките и джихадистите в страната си по-късно от Марина – преди три месеца. Разказва, че тя, съпругът ѝ и четирите им деца в началото са били изправени пред трудно пътуване от населения предимно от кюрди град Камишли. "Трябва да минете през много високи планини. Имаше сняг и може да пропаднете и да изчезнете. Имаше стени." При нея влизането в България било много по-лесно. "Приятел ми каза, че поставят стълби от двете страни на оградата, просто се качваш и слизаш." Попитана къде е граничната полиция в този момент, Федула обяснява: "Камерите не работят. Хората уреждат камерите да се изключват."

"Полицията няма да бие клиентите си"

Илиана Савова, директор на програма "Правна защита за бежанци и мигранти": От 2014 г. ние сме интервюирали всеки, когото видим на границата или в центрове за задържане. В последно време хората споделят, че самите гранични полицаи ги пускат срещу подкуп, получен на място. И след това ги натоварват на камиони и ги закарват в страната.

Савова, подобно на събеседник на Би Би Си от Българския червен кръст, казва, че в миналото граничната полиция е използвала тактики с насилие, за да ги обезсърчи в опитите им да влязат. Нещата обаче са се променили, откакто Европейският съюз се намеси по-сериозно, включително в изграждането на оградата по границата.

"Тази нова тенденция, която идентифицирахме през първата половина на 2017 г., доведе до нулеви сведения за полицейско насилие и избутвания (обратно към турската граница)", казва Савова. Това, което правят - те са силно замесени в трафик на хора. Не ги бият, защото няма да бият клиентите си.

Все по-малко мигранти искат да останат

След пристигането си в България Федула кандидатства за убежище. Съпругът ѝ намира работа в ресторант, но остава там само седмица – собственикът казва, че не може да го задържи, защото не знае езика. "(Проблемът не е) само в езика, а и в липсата на работни места и във факта, че когато човек намери работа, го експлоатират за малко пари. Имам приятели, на които им разрешиха да останат. Чувам, че си говорят за напускане."

"Просто хората не желаят да останат в България, сто процента от тях", казва социалният работник от БЧК Набил Абуд, разговаряйки с репортера на Би Би Си пред центъра в "Овча купел". В най-тежките дни са се обработвали данните на 400 души на ден, казва той. "Правителството изнемогва. Но много от тях решават да продължат към Европа, макар и да са били регистрирани тук. Това става непрекъснато."

На БЧК е оставена задачата да намира училища, езикови курсове и работни места за кандидатите. "Правителството няма интеграционна политика и програми. Първо, няма ресурсите, но и хората не искат да останат тук. Искат само помощ да останат. България е възприела себе си като транзитна страна за мигранти и иска да остане такава. Например полицията може да използва сила срещу мигрантите, които влизаха, а скоро се появява слух, че ако се държат така с теб, не си добре дошъл."

"Партиите не искат независима съдебна система"

Би Би Си припомня, че след победата си на изборите през март, когато направи правителство с "крайнодясна, антиимигранска партия" (имайки предвид коалицията "Обединени патриоти"), премиерът Бойко Борисов посети Париж и Берлин, за да лобира за присъединяване в Шенген. Попитана дали влизането на България в общото пространство е реалистично, Илиана Савова отговаря: "България и Румъния са използвани от ЕС за буферна зона. Представете си, ако се присъединим, всички в Гърция ще могат да влязат без проблем, оттам в Румъния и оттам - сърцето на Европа."

"Никога не знаем дали каквото и да кажем пред съда, ще има значение", казва още Савова по въпроса какво може да направи българското правосъдие за предполагаемите случаи на подкупи на полицаи по границата. Българската съдебна система значително се влоши през последните 10 години и не е независима - тя обслужва хората, които имат пари. Точка. Има и по-сериозни проблеми като непотизъм - хората, които са истински професионалисти и заслужават да стават съдии, не стават такива", а на тяхно място се назначават лица със съответните роднински връзки, обяснява тя. Попитана дали това се случва независимо коя партия е на власт, Савова отговаря утвърдително. Да, и мисля, че партиите споделят обща цел. Ако има независима съдебна система, правосъдието ще ги преследва и лидерите им ще бъдат изпратени в затвора заради корупция."

Основателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев (представен в репортажа като преподавател в Софийския университет и бивш депутат) говори за "чувство на срам" у някои българи: "Страната се справя добре, икономиката също, а изведнъж има невидими интереси зад кулисите в политиката. И възприемате политиците като марионетки."

Станчев посочва, че средните доходи са се увеличили два пъти и половина, откакто страната се е присъединила към ЕС през 2007 г. Оттогава обаче страната е загубила посока. "Традиционните реформаторски партии се бяха насочили към влизането - слагане на отметки и други подобни. От 2009 г., донякъде заради глобалния икономически спад, има комбинация от нови играчи и популисти, които нямат идея какво да правят и мислят само как да държат приятелите си доволни. Затова имате нарастваща корупция." Според него Европейският съюз няма инструменти, с които да въздейства на българското правосъдие, след като страната вече е част от блока.

Без коментар

Авторът е потърсил Министерството на външните работи и други институции за отговор на твърденията в материала, но не е получил коментар. Европейската комисия му е заявила в отговор, че България вече е изпълнила целите на Шенген и сега остава от държавите в безграничната зона да решат.

"Опитахме да кажем това на Европейската комисия. Мафията е силна в България", добавя Илиана Савова от БХК в края на материала, припомняйки за случая с пребития председател на организацията Красимир Кънев. "Мисля, че Брюксел не е подготвен за такива ситуации, защото предполага, че преходът към демокрация е необратим. А той не е."

Източник: "Дневник"

Коментари

Още от последните новини