БАН усилено търси лек срещу коронавируса

БАН усилено търси лек срещу коронавируса - E-Burgas.com
БТА

Два екипа в Българската академия на науките (БАН) търсят лекарство срещу коронавируса. Един екип работи по лекарствена терапия, а друг по отношение на ваксина.

Това каза председателят на оперативния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос на БГНЕС.

Работата на специалистите е в много начален етап.

Относно работата по метода на кръвна плазма, д-р Ангел Кунчев заяви, че ще се дадат указания на болниците как може да се ползва лечението с кръвна плазма, но по думите му то не е толкова лесно.

За да направим пул от кръвна плазма ние имаме нужда от 2000-2500, най-добре 5000 дарители. При изписаните към момента 75-76 пациенти това няма как да стане, но ще подготвим необходимите документи, заяви д-р Кунчев.

Запитан за най-малките пациенти - у нас децата с коронавирус под 10-годишна възраст са 22, а 39 - при лица до 18-годишна възраст, ген. Мутафчийски посочи: Заразата протича изключително леко при децата. С признаците на обикновена настинка, ако въобще имат настинка.

Заразените от село Буковлък към момента са 5 души. От последното денонощие там има само 1 нов случай. Вчера имаше напрежение дали да бъде поставено селото под карантина или не.

През утрешния ден щабът ще има повече информация по повод заразата в дома за възрастни хора в Орешак. Днес там са установени 3 случая.

Свързани статии
Английската гимназия ще открие учебната година с нови паралелки В Царево гасиха пожари в трансгранично учение (Снимки) "За" и "против" безплатното море на учениците Спасяваме туризма с ол инклузив за ученици и учители Големите кредитополучатели на среща при министър Кирил Петков 15 ученици с шанс за годишните награди в Айтос на 24 май Над 36 хиляди ученици се явяват на втора матура Спешна проверка в Българската банка за развитие заради отпуснати кредити Проф. Чорбанов представя българската ваксина срещу ковид есента Тестват системата за електроен прием на първолаци в Поморие
Тагове
българия бан учени
Коментари

Още от последните новини