Атанас Скатов разказа пред бургазлии за постиженията си през 2019

Атанас Скатов разказа пред бургазлии за постиженията си през 2019 - E-Burgas.com

Топ алпинистът с кауза за спасяването на планетата, очаква го знакова 2020 година

Най-добрият ни алпинист Атанас Скатов, който изкачва световните планински първенци с лекота и не спира да поставя рекорди не само в родния, но и световния алпинизъм, разказа пред бургаска публика постиженията си през тази година. Веднага след последното си гостуване в Бургас, през октомври миналата година, той започна подготовка за покоряването на връх Кангчендзьонга (8586), а на 15 май т.г. това стана факт. В рамките на по-малко от два месеца след това още два осемхилядника останаха под краката на популярния веган – Гашербрум I (8080) и Гашербрум II (8034). В началото на октомври пък Скатов покори и негостоприемния Дхаулагири (8167).

По този начин Скатов закръгли покорените си осемхилядници на 11, следващата година си е поставил за цел да покори четири, за да затвори цикъла и да се превърне в първия български алпинист стъпвал на всички точки над 8000 метра в света. Това е и голямата цел пред него следващите 12 месеца – покоряването на Броуд Пик, К-2, Нанга Парбат и Шиша Пангма (лобно място на Боян Петров). Скатов вече показа, че може да изкачи над 8 хил. метра четири пъти за 12 месеца, но този път предизвикателството е по-голямо. Освен, че са едни от най-трудните върхове на планетата, сливналията трябва да преодолее и финансовите бариери, които изглежда са не по-малко предизвиккателство – таксите и разрешителните за тези върхове в Непал и Китай се вдигат с 50%. Затова българинът продължава своите турнета в страната, представя книгите си (тази година още две нови), а също така събира и дарения.

Покорявайки връх след връх и прекарвайки голяма част от живота си при ледниците по земята, той е пряк свидетел на негативните климатични промени, които с всяка година стават все по-тежки за природата. Именно това и преди години го е мотивирало да стане веган – за да допринесе от себе си за по-добра планета, както и да докаже, че човек може да запази силата и енергията си изключвайки от менюто си животински продукти.

Това е и неговият призив – ако всеки човек се опита да намали до 50% консумацията на месо, ползва естествени енергийни ресурси и ограничи използването на пластмаса, то това ще даде отпор на увеличаващото се климатично затопляне. То осезаемо води до топене на ледници, увеличаване нивото на Световния океан, а оттам повишаване нивото на влагата, което носи своите пагубни последици за живота на континентите.

Галерия
Коментари

Още от последните новини