Александър Андреев: 10 000 машини са необходими за машинното гласуване

Александър Андреев: 10 000 машини са необходими за машинното гласуване - E-Burgas.com

Според говорителя на ЦИК Александър Андреев ще са необходими 10 000 машини за гласуване, за да се осигури нормален изборен процес. Андреев заяви това в интервю за БНТ. 

Той добави, че по груби оценки, в над 9500 секции с над 300 избиратели трябва да има машинно гласуване, като може би ще е необходимо да има повече от една машина в секция.

Все още не може да се каже какви ще бъдат машините за гласуване и кога ще бъдат доставени у нас, каза още говорителят на ЦИК.

За колко време ще дойдат в България е въпрос, който зависи от участниците в обществената поръчка. Има различни срокове в зависимост от вида на машината, времето за производство и т.н. При всички случаи колкото по-рано бъде обявена обществената поръчка, ще бъде толкова по-добре, коментира Андреев.

Въпросът с машините не е само до осигуряването им. Машинното гласуване засяга и въпроси като тяхното съхраняване, охрана, логистика, техническо обезпечаване, допълни още говорителят на ЦИК.

Той коментира и ветото на президента Радев върху части от Изборния кодекс, но не пожела да каже дали споделя мотивите на държавния глава.

"ЦИК ще изпълни закона такъв, какъвто е, тъй като на нас е възложено като правоприлагащ орган да изпълним подготовката на изборите", подчерта Андреев.

Коментари

Още от последните новини