42-ма се излекуваха от коронавирус за денонощието

42-ма се излекуваха от коронавирус за денонощието - E-Burgas.com

Четвърти ден броят на новоизлекуваните от COVID-19 у нас е по-голям от този на установените положителни проби. 42 са се възстановили от инфекцията през последното денонощие, сравнено с 41 новозаразени. Това стана ясно от редовния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин.

Изследвани за изминалото денонощие са 1450 лица. От новите 41 случая 11 са в болница. С това общият брой на заразените с коронавирус у нас достигна 2372. Активните са 1478. Увеличението е с 1.8%. "Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на новооткритите случаи, както слушаме вече седмици наред", отсече проф. Тодор Кантарджиев.

Пазарджик се оформя като клъстър. 17 от новите потвърдени положителни проби са именно от там. Всички заразени са работници в автозавода, който се превърна в огнище на COVID-19. Има данни и за нов случай на заразен медик. Това е медицинска сестра от Кнежа. Излекуваните за последното денонощие са 42. С това общият им брой у нас става 769. Починалите са 5. Всички са с придружаващи заболявания.

Проф. Кантарджиев отправи и критика към бивши членове на вече разпуснатия Експертен медицински съвет. Известно е, че доц. Атанас Мангъров се превърна в петно в очите на НОЩ, след като упорито продължава да изказва коренно противоположни мнения за епидемията у нас. Вчера той заяви, че в страната починалите са по-малко, защото у нас няма толкова голям брой възрастни хора. Тезата беше повторена и от д-р Радка Аргирова малко преди днешния сутрешен брифинг.

"Много се говори, че у нас смъртността е малка не защото навреме са взети мерките и са малко болните, а защото нямаме много възрастни хора. Една колежка го обсъждаш преди малко. На тях ще им кажа следното - тежестта на инфекцията зависи от две причини. Едната е броят на вирусите, с които си се заразил. Второто важно нещо за хода и най-вече изхода е броят на рецепторите в органите, за които ще се залови този вирус. При децата са много по-малко в дихателната система. Затова те почти нямаха клинична проява на заболяването. Възрастните вече имат много рецептори в дихателната система", заяви проф. Кантарджиев и допълни: "Да правим това, което правихме, пък с нас да е Господ и природата".

Свързани статии
Ивайло Мирчев: Време е да им кажем "довиждане" на ГЕРБ в големите градове Христо Иванов: Приемането на еврото гарантира забогатяване на страната 903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира 321 са новозаразените с коронавирус Проф. Христова за ковид: Най-страшното вече е зад гърба ни Новите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000
Тагове
коронавирус българия
Коментари

Още от последните новини