30% са желаещите да се ваксинират в системата на образованието

30% са желаещите да се ваксинират в системата на образованието - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

30% и повече са вече учителите и непедагогическият персонал, както и ползвателите на социални услуги в домовете за стари хора, които искат да се ваксинират. Това съобщи във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Днес Ангелов е в морската ни столицата, където се срещна с директорите на регионалните здравни инспекции на областите от Район 3 според Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, в това число Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра.

Готовността е ваксинирането от първа фаза в целия регион да приключи в края на този месец, началото на втора фаза очакваме през първите дни от февруари. Ваксините са налични във фризерите, заяви здравният министър.

Нямаме абсолютно никакви притеснения, ще дойдат ваксини за над 3 милиона граждани. Ако намалеят количествата, очакваме за около 2 милиона граждани, което е абсолютно достатъчно за нашата държава. Не очаквам никакви последствия за България, подчерта министър Ангелов по повод новината, че британската компания „АстраЗенека” забавя доставките на ваксини за Европа, а първите доставки ще са по-малко от очакваното.

Ангелов също потвърди, че у нас вече има 8 доказани случаи на т.нар. „английски щам” на COVID-19. От думите му стана ясно, че пробите са от Националния център по заразни и паразитни болести, от ВМА и от частна лаборатория.

Хубавото за този нов щам е, че той се повлиява от наличните на пазара ваксини, и че лечението, което се прилага до момента, е без промяна, подчерта министърът.

Щом този щам го има в София, ще го има и навсякъде в България, каза още Ангелов.

Никога не очаквайте от мен да взема решение под натиск, каза той по повод заявения на 27 януари протест на собствениците на заведения.

От 4 февруари присъствено обучение започват три класа в системата за средно образование, това са 37,5%, каза още министърът и подчерта, че във всяко едно училище присъствено в клас ще се върнат не повече от 40% от учениците.

Връщаме си живота такъв, какъвто беше. Следваме ясен план, целта е да преведем народа през кризата, подчерта още проф. Костадин Ангелов.

Свързани статии
Близо 1500 души в област Бургас се ваксинираха в сряда Разполагат ваксинационен кабинет в замъка край Равадиново РЗИ: Какво е важно да знаем за ваксините срещу COVID-19? Пунктове за ваксиниране ще има и този уикенд, ето къде Разполагат ваксинационен пункт в Созопол Проф. Кантарджиев: Създава се недоверие и хората не искат да се ваксинират Започна ваксинирането на бургаски пенсионери по домовете Зелени коридори за ваксиниране в Бургас на три места до вторник Зелени коридори за ваксиниране с всички видове ваксини за бургазлии през уикенда Започва ваксинация на служителите в Слънчев бряг
Тагове
ваксини образвание учители
Коментари

Още от последните новини