3 години „Лишаване от свобода" с 5-годишен изпитателен срок за смърт на пешеходна пътека в Бургас

3 години „Лишаване от свобода
Архив

Окръжен съд – Бургас осъди подсъдимия Георги Т. на 4 години и 6 месеца „Лишаване от свобода", което наказание бе редуцирано на 3 години „Лишаване от свобода" за причинена смърт на пешеходна пътека. Съдът отложи изпълнението на наказанието за срок от 5 години. Окръжен съд – Бургас наложи на подсъдимия Георги Т. и наказание „Лишаване от право да управлява МПС" за срок от 4 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Георги е виновен в това, че на 30.09.2020 г., в гр. Бургас, на бул. „Захари Стоянов", при управление на лек автомобил марка „Дачия",  нарушил правилата за движение, като карал с превишена скорост и не спрял на пешеходна пътека, където причинил смъртта на П.М.

Подсъдимият изцяло признал всички факти, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и своята вина. Окръжен съд – Бургас намери, че направените самопризнания от страна на подсъдимия се подкрепят от събраните в досъдебното производство доказателства и ги прие. Съдът се ползва от тях при постановяването на своята присъда. В проведеното съдебно заседание Георги изрази съжаление за извършеното от него деяние и помоли съда да наложи справедлива присъда.

По време на съдебните прения държавното обвинение пледира присъдата да бъде произнесена при смекчаващи вината на подсъдимия обстоятелства – чистото му съдебно минало, липсата на нарушения от Георги Т. по ЗДвП, оказаното от него съдействие и изразено съжаление. Прокурорът поиска да бъде наложено наказание от 3 години „Лишаване от свобода", което след редукцията по реда на чл. 371, т. 2 от НПК да бъде 2 години, като това наказание бъде отложено за изпитателен срок от 4 години. Държавното обвинение поиска  подсъдимият да бъде лишен от право да управлява МПС за срок от 4 години.

Защитата на подсъдимия и повереникът на пострадалите лица подкрепиха пледираното от прокуратурата наказание. Адвокатът на Георги Т. помоли съда, при произнасянето на своята присъда и когато преценя степента на обществена опасност на дееца, да вземе предвид неговото чисто съдебно минало и добрите му характеристични данни.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.

Свързани статии
Тежка катастрофа на пътя Варна - Бургас, няколко души са в болница Войната по пътищата взе жертва в Бургаско Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици Надрусана айтозлийка предизвика катастрофа на бургаско кръстовище, откараха я в болница Пиян айтозлия се претрепа с триколка Катастрофа с камион блокира едната тангента към София Младеж от руенско помля пенсионер с автомобила си е село Просеник Общински автобус катастрофира в Бургас 65-годишна бургазлийка с 4 счупени ребра отказа хоспитализация след катастрофа Съдът остави дилъра Пейчо зад решетките
Тагове
катастрофа съд пешеходна пътека
Коментари