240 училища без топла вода на прага на новата учебна година

240 училища без топла вода на прага на новата учебна година - E-Burgas.com

Всички училища са готови за 15 септември. В това увери просветният министър Красимир Вълчев, съобщава cross.bg.

Училищата продължават да работят по въвеждане на мерките за учебен процес по време на епидемия. Има и такива, които няма да успеят да ги внедрят, но ще продължат да работят по тях и след първия учебен ден. Като пример за мярка, която не може да се въведе веднага, е да се осигури задължителната топла вода. В момента близо 240 училища все още нямат топла вода.

Вълчев посочи, че вече се подават документи за децата, чийто родители искат те да се обучават дистанционно. Той подчерта, че Министерството не иска тази възможност да се превръща в широко отворена врата за злоупотреби.

И към момента при над 15% от учениците има проблем с редовната посещаемост - под 70% е средна посещаемост", обясни министърът и увери, че няма да допуснат тази възможност да се превърне във възможност за отсъствено обучение, алтернатива на присъственото.

Той потвърди, че с измененията в Закона за предучилищно и училищно образование вече всеки родител, който не желае да пусне детето си на училище, ще може да се възползва от възможността за обучение в дистанционна форма, но той е задължен да осигури всички условия детето му да може да се обучава. Предвижда се до края на месеца или в началото на следващия да бъдат създадени училища - дистанционни центрове, които ще могат да обхванат всички ученици и профили, там където училищата не смогват.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също обяви, че всички училища на територията на София ще отворят врати на 15 септември. В столицата едва 30 са училищата, в които няма топла вода, като 10 от тях са поискали да им бъдат предоставени финанси за осигуряването на такава възможност. Останалите около 20 са преценили, че ще направят това със собствени финансови средства.

До три години Столична община планира да се справи с недостатъчния брой места в детските градини за тригодишните деца. Дадени са указания към районните кметове да изготвят планове и проекти за изграждане на нови детски градини.

Свързани статии
Разширяват базата на ПМГ и Френската с нов корпус Английската откри годината в новата сграда (Снимки) Надежда за Морското: 70 осмокласници прекрачиха прага на емблематичното школо (Снимки) Красимир Вълчев: Всички 2400 училища в страната са готови за новата учебна година Засилен полицейски контрол преди началото на учебната година Директорите на бургаските училища искат дворовете да се предоставят за спорт само след часовете Ремонтите в новата сграда на Английската гимназия са към своя край (Снимки) Оглед на училищата и дворовете в Бургас на прага на учебната година (Снимки) Учебната година започва присъствено, но с готовност за онлайн обучение Разширяват базата на компютърното училище в Бургас (Снимки)
Тагове
училище учебна година
Коментари

Още от последните новини