Здравният министър подкрепи задължителните маски на открито

Здравният министър подкрепи задължителните маски на открито  - E-Burgas.com

"По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито". Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след двучасов видеоконферентен разговор с участието на зам.-министър Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести.

В разговора бяха обсъдени продължителността на карантината, въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер, засилването на държавния здравен контрол чрез учестени проверки, критериите за дехоспитализация на пациенти с доказан COVID-19, кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти.

Бойко Борисов: Дистанцията, дезинфекцията и носенето на маски са достатъчни, за да се предпазим

В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

"Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим", допълни здравният министър.

Коментари

Още от последните новини

Светът
Здравният министър подкрепи задължителните маски на открито  - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Здравният министър подкрепи задължителните маски на открито  - E-Burgas.com

Африка