Застрашените птици вече са с нов дом в Бургаските езера

Застрашените птици вече са с нов дом в Бургаските езера - E-Burgas.com

Бургаски природолюбители осъществиха разселване на редкия вид птица - червен ангъч.

  Инициативата се извършва благодарение на Биологичната експериментална база (БЕБ) “Калимок” при БАН,  изпълняваща програма за развъждане и възстановяване в природата на червения ангъч и с помощта на Еко-клуба към Народно читалище „Тракия -2015”, гр. Бургас. Методиката за разселване се основава на готовността на възрастни птици да приемат при своето потомство чужди малки на подходяща възраст.

  За поредна година група млади птици, излюпени на затворено, бяха освободени в Бургаските езера. Те бяха приети веднага от новите си родители и поеха по пътя на свободата. Всеки от червените ангъчи беше маркиран със стандартен орнитологичен и с цветен пръстен, за да могат да бъдат различавани отдалече със специализирана техника.

  Целта на тази програма е да се подобри състоянието на застрашения вид. В района на Бургас подобни акции се провеждат от 2004 година насам и с дългосрочната си визия и постоянство дават надежди, че опитите за опазване на дивата природа могат да бъдат увенчани с успех.

  Червеният ангъч е средна по големина водоплаваща птица. От широко разпространен в миналото, днес е намалял до толкова, че е включен в Червената книга на България, като застрашен от изчезване вид. Основните причини за това са унищожаване на естествените водоеми, бракониерството и безпокоенето по време на размножителния период. Любопитен факт за птицата е, че понякога отглежда своите малки в дупките на лисици или в хралупите на дървета.

 

Коментари

Още от последните новини