За Деня на будителите в Бургас: Над 200 с факли в ръце

За Деня на будителите в Бургас: Над 200 с факли в ръце - E-Burgas.com

 Над 200 ученици от Търговка гимназия ще участват във Факелно шествие по повод Деня на будителите. В него ще се включат учениците от всички курсове, ръководството и учителите на Търговската гимназия в Бургас.

Младежи и преподаватели ще тръгнат точно в 17.30 часа от КЦ "Морско казино" по ул. "Богориди", с отправна точка - Община Бургас. Финалът на шествието ще отбележи поетична постановка от 18.00 часа на площад "Атанас Сиреков". Спектакълът ще бъде изпълнен от младежите от театрална школа "Валери и приятели". 
"Идеята ни е да възродим традициите и да покажем на обществеността, че нас ни има, че ние съвременните наследници на будителите, създавайки бъдещите будители, искаме да бъдем тази искра от Факела, която да разпали в душите на народа - уважение, респект и преклонение", това каза директорът на Търговската гимназия Павел Чепов. Той коментира, че всички училища в града са поканени да се включат, а официална подкрепа е получена от Техническата и Руската гимназии, и ОУ "Елин Пелин". Така всяка година едно училище от Бургас ще бъде домакин, а останалите ще го подкрепят.

Бамбуковите факли са с височина 60 см. и имат специален резервоар за да се избегнат инциденти. Празничният ден ще започне с раздаване на "късметчета" с мъдри мисли на български просветители в градския транспорт. "Късметите" ще раздават доброволци към Младежки културен център в часовете от 08.00 до 10.00 и от 17.00 до 18.30 часа. На празника на будителите градската библиотека "Пейо Яворов" отваря широко врати от 08.00 до 17.00 часа. Точно в 18.00 часа в Дома на писателя ще започне премиерата "Юлия Огнянова - автопортрет за разпознаване" - биографична книга за великата българска режисьорка. Всички прояви са част от културната програма на Община Бургас, посветена на 1 ноември - Ден на народните будители. 

Коментари

Още от последните новини