Янаки Стоилов: Гешев тенденциозно е придобивал информация чрез СРС-та

Янаки Стоилов: Гешев тенденциозно е придобивал информация чрез СРС-та - E-Burgas.com
БГНЕС

Ние не сме изправени само пред формално юридическо съответствие, а ние по някакъв начин трябва да определим стандарт за отговорност на хората, които стоят начело на институциите. Това заяви правосъдният министър Янаки Стоилов пред БНТ във връзка със сигнала до ВСС за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Подадох сега сигнала за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, защото го получих преди дни, в средата на седмицата, заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов . Така Стоилов обясни защо няколко дни преди изтичането на мандата на служебното правителство е подал във Висшия съдебен съвет предложението.

Сигналът на Рашков е писмо от 10 страници и 100 страници с медийни публикации и читателски коментари.

"Не съм се опитвал да редактирам или препредавам мотивите на вътрешния министър, а ги резюмирах. Изправени сме пред една преценка на основание на Конституцията. В сигнала има твърдения за извършване на престъпления по НК за недопустимо разгласяване на информация, придобита със СРС, и тенденциозно използване на такава, за злоупотреба с правомощия на Бюрото за защита на свидетели, за уронване престижа на съдебната власт", обясни Стоилов.

Той допълни още: "Не смятам, че шансовете ВСС да се произнесе положително са големи, но това поставя на голямо изпитание членовете на съвета да покажат дали са еманципирани".

Изваждането на прокуратурата от съдебната власт може да стане само чрез Велико Народно събрание, смята правосъдният министър.

Янаки Стоилов обвини Гешев за тенденциозно добиване на информация със специални разузнавателни средства. Няма идеален момент за тази тема, но ако е имало други хора заемащи неговата позиция или хора в самия ВСС, те можели да поставят въпроса. Аз съм човек, който представлява гражданите или значителна част от гражданите, за да постави това искане, категоричен бе правосъдният министър.

Съдебната власт е относително изолирана и се занимава с по-тясно фиксиран кръг от правомощия, посочи Янаки Стоилов. В рамките на самото правителство отделните министри в случая аз като министър на правосъдието и министъра на вътрешните работи – не сме в йерархични отношения и не съм посредник, увери Стоилов.

Свързани статии
ВСС не освободи Иван Гешев от поста му ВСС откри втора процедура за освобождаване на Гешев ВСС заседава по освобождаването на Гешев ВСС решава съдбата на Гешев на 10 март Министър Йорданова ще иска главата на Иван Гешев Откриха процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд Бойко Рашков: Гешев е безконтролен, но престъпленията, които разследваме са с дълга давност Иван Гешев: "Обезкостяването" на главния прокурор ще доведе до бум на престъпността И Гешев ще бъде изслушан в парламента Янаки Стоилов: Не съм изненадан от резултата във ВСС
Тагове
Янаки Стоилов доклад Иван Гешев ВСС
Коментари

Още от последните новини