Връщат парите за неосъществени екекурзии

Връщат парите за неосъществени екекурзии - E-Burgas.com

Българите, които са броили пари за пропаднали заради коронавируса ваканции и екскурзии, ще могат да си ги получат обратно. Това ще стане благодарение на държавната помощ от близо 50 млн. лева за туроператорите.

Средства, които да се ползват приоритетно за връщане на парите на клиентите за провалените ваканции заради пандемията и разплащане с доставчици ще бъдат отпуснати безвъзмездно на туроператорите и туристическите агенти от държавния бюджет. Това гласуваха депутатите като част от измененията в Данъчно-осигурителния кодекс.

Фирмите ще получат 4 на сто от оборота им за 2019 г. без ДДС, решиха народните представители по предложение на председателя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Средствата обаче трябва приоритетно да бъдат използвани да бъдат възстановени парите на онези туристи, които са отказали да получат ваучер срещу провалените си ваканции или да сменят датата на пътуването си, както и за разплащане с доставчици, пише trud.bg.

Според данни на самите туроператори за неосъществени екскурзии и почивки от началото на извънредното положение през март компаниите дължат на 320 000 свои клиенти приблизително 155 млн. лв. Голяма част от тях обаче са получили ваучери, които им дават право на нови ваканции по избраните маршрути при нормализиране на условията за пътуване. Така реално се очаква, че средствата от бюджета ще стигнат за покриване на всички или поне на по-голяма част от задълженията към клиентите в установения срок през март 2021 г.

Според изчисленията на експертите държавната помощ за туроператорите и туристическите агенции ще е в размер на около 50 млн. лв. На какви условия трябва да отговарят, за да я получат трябва да стане ясно до 7 декември, когато текстът влиза в сила.

Туроператорите все още очакват държавата да им изплати общо 10 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентноспособност". По мярката, която трябва да стартира реално до дни, кандидатстваха 840 компании. Те поискаха общо 64 млн. лв., като това бе 10 на сто от оборота им за 2019 г., но при таван на помощта от 200 000 евро. Междувременно Европейската комисия прие нов лимит за държавна помощ на една компания - от 3 млн. евро, при това в рамките на календарна година. Дали държавата ще сложи праг на помощта, която може да получи всяка фирми и колко ще е той все още не е ясно. Докато целта на първата мярка бе да осигури оперативен капитал за оцеляване на компаниите, сега помощта е насочена пряко към разплащане с клиенти и доставчици.

Свързани статии
Привличаме туристи с музикални събития Изплатиха 10 млн.лв. в подкрепа на туроператори и агенти Туристическите пътувания между България и Русия може да бъдат възобновени скоро Рекламират зимния ни туризъм с 2.4 млн. лв. пред съседите Договориха 50 млн. лв. помощи за туроператори и агенти Марияна Николова: Не бива да затваряме границите за туристи Чакаме до 80% по-малко чужденци в зимните курорти 840 туроператори и агенти кандидатваха за помощ от 10 млн. лв. Два пъти по-малко нощувки в област Бургас през август спрямо миналата година Туроператори искат 155 млн. лв. от държавата, за да спасят бранша
Тагове
туристи екскурзии туроператори
Коментари

Още от последните новини