Вижте трите банки, които спечелиха най-много от банковата атака

Вижте трите банки, които спечелиха най-много от банковата атака - E-Burgas.com

Трезор

Кои банки са привлекли най-много депозитен ресурс в резултат на атаката на банковата система? Отговорът дават данните на БНБ за второто тримесечие на годината за периода април-юни.

От тях става ясно, че Уникредит, Юробанк и Сосиете Женерал са банките, които са постигнали най-голямо номинално увеличение на привлечените средства през второто тримесечие на годината. Трите трезора са привлекли над 1 млрд. лв. от граждани и некредитни институции за периода. Тази теденция вероятно ще продължи, тъй като динамиката продължи и през юли.

Общо от фирми, държавни ведомства и граждани през тримесечието банките са привлекли нетно 1,2 млрд. лв., което е ръст с 2,1% до 58,65 млрд. лв.

Между април и юни Уникредит Булбанк АД е привлякла най-много депозити на граждани и домакинства - 261,3 млн. лв., което е увеличение с 6% в рамките на тримесечието до 4,61 млрд. лв.

На второ място с увеличение от 133 млн. лв. до 1,8 млрд. лв. е Сосиете Женерал Експресбанк, а на трето Банка ДСК със 79 млн. лв. до 5,8 млрд. лв.

Общо банковата система е увеличила привлечените средства от граждани и домакинства с 514 млн. лв. до 36,2 млрд. лв. в рамките на второто тримесечие, като увеличението е с 1,4%. В статистиката не влизат Корпоративна търговска банка и Креди Агрикол България, които са под специален надзор и за тях не бяха публикувани отчети.

Автор: Money.bg

Коментари

Още от последните новини