Вижте как празнуват в Сунгурларе Трифон Зарезан /снимки, видео/

Ето кой беше избран за Цар на лозята в конкурса за най-хубаво домашно вино

Веселин Вълков от Сунгурларе беше избран за Цар на лозята за реколта 2017. Той зае първо място в конкурса най-хубаво домашно бяло вино, който се провежда ежегодно в Община Сунгурларе за 14-ти февруари, Трифон Зарезан, Ден на лозаря и винаря и Ден на Сунгурларе. Младият мъж спечели приза в оспорвана надпревара. Той получи за награда диплом-грамота, сто литрово буре, продукция на фирмите „Шато Сунгурларе“ , „Винекс Славянци“, „Гери“ и препарати от селскостопанска аптека „Виола“ в Сливен.

Веселин Вълков е потомствен винар и фамилията му неведнъж се е изявявала с уменията си да прави чудеса при обработката на грозде.

Второ място в конкурса беше присъдена на Дяко Янков, а трети стана Стефан Хрусанов, и двамата от Сунгурларе. Те също бяха подобаващо възнаградени за постиженията си.

Отличени за производството на вино с превъзходен вкус и аромат бяха и други участници в съревнованието.

Сред официалните лица на празника бяха кметът на Община Сунгурларе инж. Васил Панделиев, заместник областният управител на Бургаска област Севдалина Турманова, Виолета Илиева, началник на Регионален Инспекторат по образованието в Бургас, кметове от региона и представители на местната администрация.

Множество жители и гости на общината се включиха в празнично шествие, поведено от Царя на лозята. Беше спазена старата българска традиция за зарязване на лозето. Ритуалът се състоя в масивите край града, където духовници от българската православна църква отслужиха водосвет за здраве и благополучие.

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини