Вестник "Сега": Фейсбук безпричинно заглуши наши журналисти

Вестник

Профили на журналисти и граждански активисти с хиляди последователи в социалната мрежа бяха блокирани и дори деактивирани от началото на годината, пише в. "Сега". Причините за наложените забрани са, меко казано, спорни, което предизвика нова вълна на недоволство към компанията "TELUS International България", занимаваща се с модерация на Facebook у нас.

Карикатуристът в "Сега" Христо Комарницки отново беше наказан за 30 дни заради споделен пост на българин, който казва, че е в Украйна и ще бъде там до победата. "Не ми говорете за патриотизъм - моят род е воювал за България от 1876 та. В рода ми имам ордени и медали от пет войни да ви замерям от София до Магадан. Не можете да ме уплашите - аз плаша отпадъците- не те мен", пише Калин Димитров. Според социалната мрежа постът "нарушава стандартите на общността по отношение на опасните лица и организации". Интересно е, че самият пост не е изтрит, но се блокират хора за неговото споделяне.

Другият наказан с 6-дневен бан е сатирикът от "Сега" и "Прас прес" Иво Балев. Той е направил нецензурен коментар, като е цензурирал вулгарните думи със звездички. Споделил е и линк към фейк бюлетина на "Сега" от 5 януари със заглавие "Сценаристи снесоха сопол, вързаха му панделка". Блокиран във Facebook е също рекламистът Радослав Бимбалов, а профилът на поета Манол Глишев дори е заплашен с изтриване.

От бан се оплака и лидерът на гражданско сдружение БОЕЦ Георги Георгиев. "30 дни блокаж заради подкрепа за Сашо Морфов. Трябва да спрем тази мерзост", категоричен е Георгиев. Другият ограничен профил е този на журналиста Калин Манолов.

За кратко беше блокиран и разследващият журналист от сайта Bird.bg Атанас Чобанов. В крайна сметка след обжалване обаче Facebook прецени, че не са нарушени правилата с коментара: "Къде си, бе, чорап смрадлив? Нещо Гешев? Нещо Грозев?"

Серията от наказания срещу профили с хиляди последователи отново насочи вниманието към фирмата "TELUS International България", която модерира най-популярната у нас социална мрежа Facebook. Миналата седмица депутатът от ДБ Ивайло Мирчев обяви, че "Демократична България" ще извика на изслушване в Народното събрание представители на компанията. 

Коментари

Още от последните новини