Възраждат Евиния плаж в Бургас?

Възраждат Евиния плаж в Бургас?  - E-Burgas.com
снимка: Старият Бургас

Живко Табаков предлага общината да вземе концесията на плажна ивица „Атанасовска коса – 2” 

В Бургас онотово може да има Евин плаж, където да се пекат плажуващи без дрехи. Идеята е на общинският съветник Живко Табаков по повод последната подписка на Гражданската инициатива „Не на голите на плажа”. За целта община Бургас ще трябва да се пребори за концесията на плажна ивица „Атанасовска коса – 2”, където в миналото бе разположен въпросния нудитски плаж. Ако това стане, то плажната ивица ще бъде разделена на Евин и Адамов, които ще бъдат оградени и ще им бъдат поставени информационни табели. 

Табаков припомня, че нудизмът в България действително не е регламентиран със закон, което означава, че той нито е разрешен, нито е позволен. За нудистите няма изрични забрани със санкции, защото в Закона никъде не е посочено как трябва да изглежда външния вид на човек, който посещава плаж.

Според него, ако бъде изпълнено желанието на гражданската инициатива, а именно да бъдат въведени рестрикции, то смятам, че е редно на другата страна да бъде предоставена възможност за алтернатива. Решението на въпроса трябва да удовлетворява по еднакъв начин всички страни, без да създава дискриминационни условия за едните и другите.

"Припомням, че създаването на нудистки плаж не е революционна идея за Бургас. Такъв, както и „Евин” плаж, и сега неформално съществуват. През 70-те и 80-те години на миналия век „Евиният” плаж привличаше стотици посетители – български и чуждестранни. Много жени и днес ползват този плаж за лечебни цели. " пише Табаков. 

През последните няколко години обаче „Атанасовска коса – 2”, на чиято територия се разполагаха въпросните плажове, не се стопанисва, няма условия за нормално плажуване, а старите бетонни ограждения на „Евиния” плаж са разрушени в голямата си част. Табаков уточнява още, че нудистки плажове, „Евин” и „Адамов” има по цял свят и те са част от палитрата на предлагане в туристическия бизнес, при това по цени се равняват на най-скъпите курорти. 

Идеята е държавата да даде плажната ивица на община Бургас за безвъзмездно ползване. В случай на отказ общината ще трябва да задели 40 хил. лева от бюджета за 2019 г. за участие в процедура по предоставяне под наем или концесия на плажната ивица. 

Коментари

Още от последните новини