В София пак дават Бургас за пример при безплатното саниране

В София пак дават Бургас за пример при безплатното саниране  - E-Burgas.com

Националната програма за саниране на жилищни блокове тръгна вяло преди повече от година и половина и все още има да наваксва заради недоверието на собствениците, от една страна, и лошата организация на държавата и общините, от друга. Дори и зачестилите преди изборите церемонии по рязане на лентички на обновени блокове из страната в присъствието на премиера Бойко Борисов не могат да скрият статистиката: няколко месеца преди края на програмата все още има градове (сред тях и София) без нито един завършен ремонт. За постигане на (каквито и да е) цели по отношение на енергийната ефективност и по-приветливата градска среда пък въобще не можем да говорим.

Оказва се, че с малко усилия и с необходимата доза старание може да се постигне повече. Доказателството е Бургас.

Още миналата година администрацията в морския град публикува списъци с блоковете, които отговарят на критериите за безплатно саниране и представи визията си за бъдещия изглед на големите квартали: всеки комплекс получи собствена цветова комбинация и символ, който редом с номера на блока ще се изписва върху фасадата. Цветовете на кв. "Славейков" са нюанси на лилавото, а символът му е пеликан; оранжевото ще е отличителният цвят на кв. "Изгрев", символът - мидена черупка, кв. "Зорница" ще е оцветен в зелено, а фасадите ще са украсени със стилизиран делфин. Визията е предложена от специално сформиран екип от художници, архитекти, конструктори, специалисти по енергийно обследване, интериорни дизайнери и др., поясни пред "Капитал" зам.-кметът по строителството в Бургас Чанка Коралска. Емблемата на всеки квартал и уеднаквеното изписване на номерацията на блоковете е предложена с цел по-лесна ориентация на жителите и гостите на града, както и с чисто естетична цел.

Но Бургас прави и нещо повече - изпълнява един пилотен проект, който да послужи за образец и по този начин да ограничи импровизациите. Става въпрос за един от входовете (А) на блок 27 в кв. "Славейков", чието проектиране и изпълнение е поверено чрез общинското предприятие "Чистота" на бургаската фирма "Термал инженеринг", специализирана в отоплителните системи и енергийната ефективност.

Завършеният през април вход с бледолилав цвят на част от фасадата и специални клетки за външните тела на климатиците в свежи лилави и зелени цветове рязко контрастира с останалата част на стария и грозноват блок. Цялостното му обновление предстои, като за целта са осигурени 2.3 млн. лв. "Макар и като частно лице и като представител на фирмата изпълнител, смятам, че общината постъпи умно. Много фирми правят каквото и да е, стават и си заминават. А чрез този образец това няма как да се случи, има еталон как да се изпълняват дейностите", коментира пред "Капитал" Тодор Андонов, изпълнителен директор и един от собствениците на "Термал инженеринг". Работата е можело да се свърши за по-кратко и въпреки това по блока е работено 5 месеца, за да се изпипат всички детайли.

Използвана е висококачествена изолационна система, петкамерна дограма, енергоспестяващо осветление в общите части, соларна инсталация за битова гореща вода, захранвана от 20 слънчеви панела на покрива. Най-интересна е фасадата, откъдето са демонтирани всички външни тела на климатици, сателитни чинии, премахнати са всички висящи кабели. Климатиците са пренаредени и са поставени в специални цветни клетки, а за да се ограничат грозните петна от течове и капките по главите на минувачите е изградена кондезопроводна мрежа. Сателитните чинии са качени на покрива, сплитерните кутиии са свалени в мазето, а кабелите стигат до всеки отделен апартамент чрез специално изградена мрежа. Слънчевите панели на покрива са свързани с абонатна станция за топла вода и с "Топлофикация", а подгрятата от слънцето вода се приспада от сметките, които са намалели чувствително, по думите на Андонов. По-прецизни изчисления за икономиите ще има през 2017 г., когато ще е минал един годишен цикъл, поясни той и добави, че веднага след ремонта собствениците са идвали да му кажат, че има осезаема разлика в температурата в жилищата и в общите части. Блокът е имал и конструктивни проблеми - амортизираните декоративни панели на фасадата, дефектни нашивки, скъсани заварки, някои от които доста опасни. Всички те са подменени.

"Като направиш нещо хубаво, хората инстинктивно започват да го правят, това е моето наблюдение", казва предприемачът на въпрос дали без поддръжка спретнатият сега блок ще изглежда по същия начин след няколко години. Той пояснява още, че за всяка дейност и вложен материал има гаранционни срокове, като минималните са 5 години. Фирмата му, в съдружие с партньори, е спечелила търгове за още два блока в бургаските квартали "Изгрев" и "Славейков". Обявените за саниране сгради са над 180. Програмата за саниране беше направена така, че една фирма можеше да кандидатства само за един блок в рамките на една поръчка. С напредването на времето и слабите резултати обаче това ограничение е отпаднало в големите общини.

Целият материал четете в "Капитал"

Коментари

Още от последните новини