В Айтос взимат противоепидемични мерки

В Айтос взимат противоепидемични мерки - E-Burgas.com

Община Айтос се обръща с апел към гражданите да проявяват блиделност и грижа за своето и на децата си здраве, и напомня, че от вчера до второ нареждане, са преустановени организирането и посещенията на културни мероприятия, както и събирания на много хора на закрито в кина, театри, концертни зали, фитнес зали,  по повод тържества, чествания, общи събрания и др.

Спортните събития се провеждат без публика. Забранено е провеждането на масови мероприятия, в които участват деца. Препоръчително е още и ограничаването на частните мероприятия, с масов характер, на открито и на закрито.

В Общинска администрация, няма да се провеждат приемни дни и отворени врати за граждани, а в дирекциите и отделите за услуги и информация са повишени мерките за сигурност при обслужване.

Препоръчва се, ограничаване на пътуванията във връзка с обмяна на опит по различни програми на ученици; засилване на дезинфекционния режим във всички детски, учебни, социални и обществени сгради, ведомства и институции.

С превантивна цел е необходимо да се извършва дезинфекция на подовете и обзавеждането на всеки два часа с дезинфекциращи препарати на спиртна основа. Ръководствата на детските градини и на социалните услуги са длъжни да организират провеждането на стриктни противоепидемични мерки, които включват: строг сутрешен филтър, редовна аерация и засилена дезинфекция на помещенията.

Да не се допуска сливане на групи и провеждане на масови мероприятия на територията на детските заведения с цел опазване на децата. Персоналът да ползва маски. Временно се преустановява извънкласните прояви с деца и младежи, както и на клубовете на пенсионерите и хората с увреждания.

Препоръчва се на гражданите да не посещават лекарските кабинети при съмнения за коронавирус, а да се свързват с личните лекари по телефона.

Собствениците на транспортни фирми да предприемат мерки за периодична дезинфекция на транспортните средства за междуградски и международен транспорт. Всички институции, банки, магазини, къщи за гости, хотели и заведения да извършват ежедневна дезинфекция на помещенията.

 С оглед на спецификата на населението, здравните медиатори да проведат телефонни разговори с родителите на децата, с оглед подобряване на хигиенните им навици.

Коментари

Още от последните новини