В Айтос отдадоха почит на народните будители

В Айтос отдадоха почит на народните будители  - E-Burgas.com

На 1 ноември в двора на храм "Св. Димитър", айтозлии отдадоха почит на дейците, които будеха народа ни в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през Възраждането. С поклон пред паметната плоча на първоучителя Господин Димов Бъчеваров бяха положени венци и цветя в памет на всички онези българи, допринесли за пробуждането и запазването на българското самосъзнание.

Тази година за общото вълнение пред делото на българските просветители, книжовници, революционери и будители на възраждащия се български национален дух, допринесе литературно-музикалната програма на учениците от Основно училище "Атанас Манчев" - Айтос с директор Дора Георгиева.

Под ръководството на Донка Аврамова - преподавател по български език и литература, възпитаниците на училището накараха "душите и сърцата трепнат за хубавото, националното, идеалното". Присъстващите бяха впечатлени от запомнящия се поетичен разказ за всички бележити личности, свързани с историята на България.

Кметът Васил Едрев поздрави учениците и преподавателите им Донка Аврамова и Красимира Татарова не само за традиционното им участие в празника на будителите, но и за изключително съдържателната и емоционална програма тази година.

Община Айтос и ОУ "Атанас Манчев" благодариха сърдечно на СУ "Христо Ботев" за "най-доброто озвучаване", за ангажираността и отговорното отношение при организирането на един от най-българските празници.

Коментари

Още от последните новини