Увеличава се броят на тежките катастрофите с мотори у нас

Увеличава се броят на тежките катастрофите с мотори у нас - E-Burgas.com

Нощно каране в памет на всички загинали на пътя мотористи, се провежда в Пловдив. От началото на годината катастрофите с мотористи са близо 600, а жертвите - 37.

Мотористите ще минат по основните пловдивски булеварди като маршрутът е одобрен и съгласуван с органите на реда, а крайна точка е Гребна база, където ще има стънт шоу. Миналата събота нощно каране имаше и в столицата. По този начин мотористите отдават почит на своите загинали събратя. Статистиката показва, че се увеличават катастрофите с мотори, увеличава се и броят на пострадалите. В същото време намаляват жертвите на такива пътни инциденти.

Преди по-малко от година Христо Йончев от пловдивския мотоклуб Вагабондс губи в катастрофа 27-годишен приятел, също член на клуба, разказва БНТ.

Както си е карал по Подбалканския път и един възрастен човек не го е видял, предприема ляв завой, момчето се забива, в колата се удря странично, след което не оцеля", разказа Христо Йончев от мотоклуб Вагабондс-Пловдив.

За последните 10 години 7 мотористи само от клуба на Христо умират в катастрофи. Той споделя, че най-рисково е карането в населените места, където шофьорите на автомобили често не се съобразяват и засичат пътя на мотористите.

"Моля ви се, карайте бавно, поглеждайте в огледалата и бъдете толерантни на пътя. Едно пропускане на моторист да мине не означава, че ще стигнете по-бързо", призова Христо Йончев.

Според данните на полицията тежките катастрофи с участието на мотоциклети и мотопеди растат и от началото на годината са вече 575. Загиналите са 37, което е по-малко в сравнение с миналата година, но броят на ранените също е нараснал – пострадали са 510 водачи.

"Най- честите нарушения са несъобразената скорост с пътните условия, неправилно извършвани маневри, дистанция", заяви Севдалина Атанасова - инспектор при отдел Пътна полиция към Главна дирекция-Национална полиция.

Експертите смятат, че въведената за мотористи максимална скорост от 100 км в час по магистралите не се спазва, защото ги поставя в застрашено положение.

"Мотористите са уязвими участници в движението и от няколко години те се борят за законови промени, свързани с това да им се разреши по магистралата тяхната скорост да се изравни със скоростта на автомобилите, защото в момента е нелогично ниска", каза Владимир Тодоров - Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

Предлага с цел намаляване на произшествията в по-големите градове мотористите да се движат в бус лентите, както е в Рим или Варшава например.

Коментари

Още от последните новини